Halálra ítélt al-kadiások szöktek meg az Abu Graíb börtönből

Magas rangú al-Kaida vezetők is megszöktek, mikor fegyveresek támadtak hétfőre virradóra két Bagdad közeli börtönre - jelentették iraki biztonsági források. A rajtaütésekért a nemzetközi terrorszervezet Irakban működő szárnya vállalta a felelősséget.

Az iraki hatóságok kedden is fokozott erővel folytatták a hajtóvadászatot az után a több száz rab után, akiknek sikerült elmenekülniük a fegyveres csoportok és a börtönöket védő biztonsági erők összecsapása közben.

"Az Abu Graíb nevű börtönből megszökött foglyok többsége az al-Kaida magas rangú, halálra ítélt tagja"  - közölte a francia hírügynökséggel a bagdadi parlament védelmi és biztonsági bizottságának egyik tagja. A képviselő szerint 500-an szöktek meg az említett létesítményből, amely az amerikai katonák iraki foglyok ellen elkövetett kegyetlenkedései miatt vált világszerte ismertté 2004-ben. Az illetékes hozzátette: a másik megtámadott börtönt, a Tádzsit egyetlen rabnak sem sikerült elhagynia.

A szóban forgó börtönök az ázsiai ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézményei, ahol összesen mintegy 10 ezer rabot tartanak fogva. Vasszam al-Fraidzsi, az igazságügyi minisztérium szóvivője keddi nyilatkozatában nem tért ki arra, hány rab szökött meg előző nap, csupán annyit közölt, hogy 108-at már sikerült elfogni közülük.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam - amely az al-Kaida iraki szárnyának, az Iszlám Iraki Államnak (ISI), illetve a szintén az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front szíriai lázadócsoportnak az egyesüléséből jött létre - egy internetes dzsihádista fórumon megjelent közleményben jelentkezett az egyes források szerint 25 halálos áldozattal járó akció elkövetőjeként. Mint a szervezet közölte, több mint 500 mudzsahedet ("szent harcost") szabadítottak ki a "Zsarnokok leigázása" elnevezésű műveletben, amelynek végrehajtásához a csoport állítása szerint már hónapok óta folytak az előkészületek.

Kimaradt?