Fegyveres összetűzések a szír-jordán határon

Harcok robbantak ki péntek este jordániai és szíriai katonák között a két ország határánál – közölte egy szíriai ellenzéki, aki szemtanúja volt az összecsapásoknak. A határon történt katonai összecsapás tényét jordán források is megerősítették, szíriai részről nem kommentálták az információikat.

Tel Sihab-Turra

A szemtanúk szerint a szíriai hadsereg kezdte a tüzelést, többször átlőttek a határon Jordániába. A Reuters hírügynökséget tájékoztató szíriai ellenzéki szerint páncélozott katonai járműveket is bevetettek a szembenállók. Az első hírek szerint a fegyveres összetűzésnek jordániai áldozata nincs.

A harcok a Tel Sihab-Turra térségében robbantak ki, miután szíriai menekültek megpróbáltak átkelni a határon. Ez a határvidék mindössze 80-90 kilométerre van északra Ammantól, Jordánia fővárosától.

A mostani volt az első olyan katonai incidens, ami a szíriai válság kirobbanása óta más országot is érintett. Nyugati vezetők már többször említették azt: fennáll a kockázata annak, hogy a 17 hónapja tartó konfliktus más országokba átterjedhet. Szíriai menekültek és a jordán kormányzat illetékesei pedig már korábban arról beszéltek: Jordániába átszivárogtak az Asszad-rezsim titkosügynökei, akik menekültekre vadásznak.

Franciaország egy nappal ezelőtt közölte: katonai-egészségügyi alakulatot küld a szír-jordán határra, ahol a polgárháborúba süllyedt országból nagy számban menekülnek át az emberek a déli szomszédba.

Kimaradt?