Nem akar lemondani Petr Necas cseh kormányfő

Petr Necas cseh miniszterelnök a parlamentben is közölte pénteken, hogy nem kíván lemondani tisztségéről.

A cseh ellenzéki pártok azután szólították fel távozásra a miniszterelnököt, hogy a korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciója során őrizetbe vették Necas kabinetfőnökét és hivatalvezetőjét is, s vádat emeltek ellenük.

Necas - aki már csütörtökön közölte, hogy nem hajlandó lemondani a munkatársai elleni rendőri akciók miatt - felszólalásában kijelentette: három ügy van összekeverve, és ő az összes vádat elutasítja. "A lemondásomat követelő felhívásoknak nem teszek eleget" - szögezte le beszéde végén a miniszterelnök.

A kormányfő azt állította, a csütörtöki akció során a rendőrség a katonai hírszerzés elleni beavatkozással "lefejezte a hírszerzés csúcsait" és "fatálisan megsértette a Cseh Köztársaság érdekeit".

"Az a színpadias eljárás, amellyel lefejezték a cseh hírszerzés főnökeit, végzetes módon sérti a Cseh Köztársaság érdekeit" - hangoztatta Necas, aki beszédében élesen bírálta a cseh rendőrséget és a cseh médiát is.

A rendőrség megerősítette: a katonai hírszerzés volt és mai főnöke Nagyová kérésére megfigyeltette Necas feleségét. A Necas-házaspár hétfőn jelentette be, hogy válni fognak. A miniszterelnök a megfigyelést "biztonsági tényezőkkel" magyarázta.

Az egykori képviselők ügyével kapcsolatban elmondta: megszokott, normális eljárás, hogy a párt törődik azon embereivel, akik a párt érdekében lemondtak képviselői mandátumukról, amiért jól fizető helyeket kaptak az állami vállaltok vezetésében. A helyükbe lépő új képviselők pedig azután megszavazták a kormány takarékossági csomagját.

A parlamentben felszólaló ellenzéki politikusok egybehangzóan a kormányfő lemondását követelték. Necas mellett a délutáni órákig csak Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, a TOP 09 párt alelnöke állt ki. Kalousek úgy vélte, a rendőrségnek másképpen, diszkrétebben kellett volna eljárnia, s nem lett volna szabad összekapcsolnia a nem összefüggő ügyeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?