Elvitte a szobrász a Kövér által felavatott Mindszenty-szobor fejét

Óriási protokollal leplezték le csütörtökön a XII. kerületben a Mindszenty térre tervezett Mindszenty József emlékművet.

Az avatáson részt vettek országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, államtitkárok, Bíró László tábori püspök pedig fel is szentelte a főpap emlékhelyét.

Kövér: Mindszenty József sorsa iránytű a magyar jövő építéséhez. Mindszenty József sorsa kulcs a magyar 20. század megértéséhez és iránytű a magyar jövő építéséhez - mondta a magyar országgyűlés elnöke a bíboros, prímás XII. kerületi szobrának avatásán. Kövér László úgy fogalmazott: Magyarországon sokan és sokat szenvedtek a 20. században kereszténységükért és magyarságukért, de áldozatával talán senki nem tudott olyan élesen rávilágítani a politikai rendszereken áthúzódó keresztényellenességre és magyarellenességre, mint Mindszenty József. Felidézte, hogy Mindszenty József már 1916-ban figyelmeztetett a veszélyre: a marxizmus gyakorlati módszereiben egyház- és vallásromboló, céljai elérésében pedig a szelíd képmutatástól "a leggonoszabb terroreszközökig" mindent hajlandó igénybe venni. Hozzátette: 1956. november 4-e vérben, "haza- és nemzetárulásban fogant" több mint három évtizedes kádári szocializmust hozott Magyarországnak és hosszú bezártságot, majd halálig tartó külföldi száműzetést Mindszenty Józsefnek. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: voltak, akiknek soha nem kellett megtagadniuk a múltjukat, mert mindig az igazság oldalán álltak, és mindig jót cselekedtek. "Korunk erkölcsi példaképe Mindszenty József hercegprímás"  - tette hozzá. Kiemelte: Mindszenty József annak a szimbóluma, hogy a keresztény tanítás elveti, mind a náci, mind a bolsevik neopogányságnak. Felidézve, hogy a bíboros a nyilas időkben kiállt az üldözött zsidóság mellett, azt mondta: neki volt erkölcsi alapja, hogy a kommunista időkben kiálljon az üldözött svábok mellett, és volt erkölcsi bátorsága, hogy szembeszálljon a barna diktatúrával és a vörös diktatúrával.

Az index.hu úgy tudja, hogy a beszédek után vigyázva kellett leleplezni az alkotást, mert a hercegprímás fejét csak ideiglenesen rögzítették a testhez. Az ünnepségen készült fotókon is láthatóak a fej rögzítésre szolgáló pántok, amelyekek körbefogták a Mindszenty-alakot.

A fejet az ünnepség után Kontúr András szobrász el is szállította a helyszínről, így az átadott emlékmű letakarva és félkészen várja, hogy teljes készültségi állapotba hozzák.

A szoborállítást a XII. kerületi KDNP és az IKSZ kezdeményezte még 2012-ben, hogy emlékmű állításával tisztelegjenek Mindszenty József születésének 120. évfordulóján.

Kimaradt?