Santa Monicán egy elmebeteg lövöldözött

Kórházban részesült elmeorvosi kezelésben két évvel ezelőtt az a férfi, aki pénteken négy emberrel végzett a kaliforniai Santa Monicában, mielőtt a rendőrök lelőtték volna - közölte szombaton a CNN amerikai hírtelevízió.

A rendőrség hivatalosan még nem nevezte meg a tettest, aki talpig feketében és golyóálló mellényben emberekre lövöldözött. A halálos áldozatok mellett az ámokfutó további öt embert megsebesített.

A támadót, aki szombaton töltötte volna be a 24. életévét, két éve azért kezelték kórházban, mert azzal fenyegetőzött, hogy kárt fog tenni valakiben. Arra a CNN nem kapott választ, hogy a férfi maga kérte-e az elmeorvosi segítséget, a családja kérésére kezelték, vagy Kalifornia állam kényszerítette erre. Nem világos az sem, hogy milyen körülmények között bocsátották el.

Jacqueline Seabrooks Santa Monica-i rendőrfőnök szombaton kijelentette, hogy az ámokfutó indítékai továbbra sem ismertek. A hatóságok nem találtak arra utaló nyomot, hogy a férfi akár belföldi, akár külföldi terrorcsoportokkal kapcsolatban állt volna.

A rendőrfőnök szerint az ámokfutónál, aki a jelek szerint előre készült a támadásra, összesen 1300 lőszert találtak. A férfinál egy karabély volt, valamint egy vászonzsák, amely további fegyvereket, tárakat és töltényeket rejtett. Seabrooks elmondta, hogy az ámokfutó hét évvel ezelőtt, még fiatalkorúként, cserbenhagyásos gázolást követett el.

A fegyveres támadó halálát több lőtt seb okozta. A férfi először egy magánházban gyilkolt meg két embert. Ők sajtóértesülések szerint az apja és a fivére voltak, de a rendőrség eddig csak annyit közölt, hogy ezt a két áldozatát ismerte a támadó. A kigyulladt házból távozóban rálőtt egy autóra, majd a vezetőjével együtt elrabolt egy másikat, amelyből tüzet nyitott egy városi buszra. A Santa Monica-i főiskolára hajtatott, ahol találomra lövöldözött emberekre. Itt megölte egy terepjáró vezetőjét, majd az autóból kiszállva, a tanintézmény könyvtáránál egy nőt is. Ezután behatolt az épületbe, ahol több lövést adott le. A rendőrök itt végeztek vele.

A rendőrség közölte, a terepjáróban lelőtt férfi a 68 éves Carlos Navarro Franco volt, aki éppen a lányát szállította a főiskolára. Az áldozat a tanintézmény pályafelügyelője volt, 25 éves lányát az intenzív osztályon ápolják. A rendőrség szombaton folytatta a helyszínelést a kaliforniai főiskola területén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?