Meghosszabbítják a vészhelyzetet Magyarországon

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik.

A Duna szlovákiai és ausztriai szakaszán egyaránt csökkent a vízszint a ma hajnali jelentések szerint. Magyarországon továbbra is három települést - Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit - nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt.

Továbbra is 819 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap reggel az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzek szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közelében tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

Az OMIT közleménye szerint rendkívüli árvízi védekezés van 191 kilométeren, Győr-Moson-Sopron megyében a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti védvonalakon.

Harmadfokú védekezés van 152 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton a Bács-Kiskun megyei tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Másodfokú védekezés van 238 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig.

Elsőfokú a védekezés 238 kilométeren a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok - Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán.

Az OMIT közleménye arra is kitér, hogy a rendkívüli dunai árhullám vasárnap reggel Komárom alatt tetőzött, az előrejelzés szerint Budapesten vasárnap este 895 centiméter közelében tetőzik. Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord.

Jó hír, hogy apad már a Mosoni-Duna Győrújfalunál; a kora délutáni tetőzés óta csaknem húsz centimétert csökkent a vízszint - közölte a legveszélyeztetettebb szigetközi település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.

„Nem is jó nekünk, ha rögtön 50-60 centit visszahúzódik a víz, hiszen az növeli a suvadás veszélyét. Folyamatosak az átfolyások, folyamatosak a buzgárok, de mindent megoldunk. El kell érnünk a 150-160 centis apadást két napon belül, és akkor vehetünk egy mély lélegzetet" - mondta Nagy Imre Attila.

A katasztrófavédelem megyei igazgatóságának kora reggeli tájékoztatása szerint Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották meg a gátat, amelyhez egy helikopterrel is hordták a homokzsákokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?