Humanitárius szervezetek segítenek az árvíz sújtotta Magyarországon

Több segélyszervezet munkatársai kezdték meg a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken Magyarország-szerte: részt vesznek a költöztetésben, élelmet és takarókat osztanak, emellett önkéntesek jelentkezését is várják.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében az árvíz elleni védekezésben, a védekezésben résztvevők ellátásában, az esetlegesen kialakítandó befogadó helyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában nyújt segítséget. Készenlétbe helyezték a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajókat is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetőek - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

A humanitárius szervezet várja jó fizikumú, segítőkész önkéntesek jelentkezését. Elindult a 1359-es adományvonal, emellett pénzadományokat belföldi átutalás esetén a 11784009-20202936-00000000 számlaszámra küldhetnek a segíteni szándékozók, a közlemény rovatban tüntessék fel: Katasztrófa.

A Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek jelenleg a Margitszigeten tevékenykednek és homokzsákokat pakolnak. Emellett feltöltötték a segélyraktárakat, hogy tartós és azonnal fogyasztható ételekkel segíthessék a rászorulókat, kitelepítés esetén pedig matracokkal és plédekkel is támogatják a bajba jutottakat. Hétfőig önkéntesek jelentkezését várják a vad.lilla@jobbadni.hu címre.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a tahitótfalui Benefícium Idősek Otthon, illetve a sződligeti Viktor Speciális Otthon lakóinak költöztetésében és ellátásában segédkeznek, emellett több járművel, a tavaszi belvizekben már bizonyított szivattyúkkal, a kitelepítettek ellátásához szükséges élelmiszerekkel és higiéniás készletekkel alakítják ki bázisukat az érintett helyszíneken.

Az önkéntesek jelentkezését az onkentes@segelyszervezet.hu címen várják; az adományokat online a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565-ös számlaszámra az „árvíz" megjegyzéssel lehet eljuttatni, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de gondoskodnak esőkabátról, takarókról és gyógyszerekről is. Készenlétbe helyezték a mentőszolgálatot is, így szükség esetén egészségügyi biztosítási feladatokban is közreműködhetnek.

A teajárat kedden Dunaszentpálon állt szolgálatba, innen járja sorra a védelmi vonalakat. Hasonló feladatra készül a szolgálat Győr, Komárom és Esztergom térségében is. A karitatív szervezet az arviz@maltai.hu e-mail címen fogadja az önkéntesek jelentkezését.

A Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csoportja rendkívüli árvízvédelmi megbeszélésén döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal járul hozzá az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz. A segélyszervezet Rescue24 speciális mentőcsapata eszközeit, és akár egy helikoptert is be tud vetni az árvíz elleni védekezésben. Jelentkezni az onkentes@baptistasegely.hu e-mail címen vagy a 20/324-7351-es telefonszámon lehet.

A segélyszervezetek folyamatosan kapcsolatban vannak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és a helyi védelmi bizottságokkal, így az aktuális igények szerint mozgósítják erőforrásaikat.

Kimaradt?