Kényszerleszállás Heathrow-n, lezárták a repülőteret

Lezárták péntek délelőtt egy időre a londoni Heathrow repülőtér mindkét kifutópályáját, miután a British Airways légitársaság egyik repülőgépe hajtóműtűz miatt kényszerleszállást hajtott végre.

A déli pályát egy órányi teljes zárlat után megnyitották, de az északi zárva maradt, mivel a sérült gép azon a pályán vesztegelt. Később a gépet elvontatták, de a pálya továbbra is zárva volt a tisztítási munkálatok végeztéig.

Az Oslóba tartó Airbus A319-es jobboldali hajtóműve közvetlenül a felszállás után gyulladt ki. A nem hivatalos első értesülések szerint a gép madárrajjal ütközhetett. A British Airways péntek délelőtt csak annyit közölt, hogy az Airbus "műszaki hiba" miatt hajtott végre kényszerleszállást.

Az utasok és a személyzet tagjai a vészcsúszdákon hagyták el a gépet. A kiürítés során hárman könnyebben megsérültek. A repülőgépen 75 utas volt. 

A London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője, 98 százalékot meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik. Így a kényszerleszállás nyomán elrendelt zárlat az óhatatlanul kialakuló forgalmi torlódások miatt jó eséllyel több órás késéseket okoz a nap folyamán.

A British Airways pénteki közleményében kérte is Londonból induló vagy Londonba tartó utasait, hogy ellenőrizzék, mennyiben érinti járatukat a pénteki lezárás. A repülőtér péntek délelőtt bejelentette, hogy a kényszerleszállás után 23 érkező gépet más városokba irányítottak át.

Szemtanúk a BBC-nek elmondták, hogy a sérült gép "sűrű fekete füstöt" húzott maga után, ahogy London felett megfordulva visszatért a repülőtérre. Az egyik videomegosztó portálra pénteken felkerült egy felvétel, amely állítólag - bár hivatalosan meg nem erősített módon - az Airbust mutatja. A felvételen látszik, amint a gép jobboldali hajtóművéből fekete füst árad.

Évek óta ez az első ilyen súlyos eset Heathrow-n. Legutóbb 2008 januárjában történt hasonló, szintén a British Airways egyik repülőgépével. Akkor egy Boeing 777-200-as, amely Pekingből érkezett 136 utassal és 16 fős személyzettel a fedélzetén, a tízórás út utolsó perceiben mindkét hajtóművének tolóerejét csaknem teljesen elvesztette. A hiba a leszállás végső szakaszában, a Heathrow repülőtértől 3 kilométerre, Nyugat-London sűrűn lakott negyedei felett 180 méterrel jelentkezett. A gép gyakorlatilag vitorlázva tette meg a hátralévő utat, és épphogy elérte a repülőteret. A leszállópályát azonban már nem: a Boeing alig néhány méterrel a Heathrow kerítése, illetve a mellette húzódó négysávos gyorsforgalmi út felett átlendülve, közvetlenül a kerítés után, a füvön landolt, csaknem 400 méternyire a pálya elejétől. Az utasokat akkor is a vészcsúszdákon mentették ki a megrongálódott gépből; ennek során nyolc utas és a személyzet négy tagja könnyebb, egy személy súlyos sérülést szenvedett.

Kimaradt?