Az oroszok több mint fele visszasírja a Brezsnyev-korszak jólétét

Még mindig Leonyid Brezsnyev a legnépszerűbb huszadik századi vezető az oroszok körében – derül ki egy szerdán nyilvánosság hozott felmérés eredményeiből.

A válaszadók 56 százaléka alapvetően pozitívnak látja azt a 18 éves időszakot, amíg Brezsnyev volt a Szovjetunió vezetője. Sztálin hatalomban eltöltött 30 évéről a megkérdezettek fele vélekedett ugyanígy – derül ki a független Levada Center kutatásából.

Brezsnyevnél és Sztálinnál jóval kevesebben támogatták a reformerként emlegetett Gorbacsovot, valamint Borisz Jelcint, aki a Szovjetunió bukása után Oroszország első választott elnöke volt.

Szakértők szerint az eredmények arra vezethetők vissza, hogy hiányos az oroszok történelemtudása, és a szovjet idők vezetőivel kapcsolatban még mindig legendák élnek az emberek fejében. Sztálint sokan a világháborús győzelemmel együtt emlegetik, Brezsnyev neve pedig egyeseknél egybeforrt a jóléttel – magyarázta egy elemző.

Sok orosz a huszadik század egyik legnagyobb katasztrófájának tekinti a Szovjetunió összeomlását. Gorbacsov hivatali ideje a szovjet időszakkal együtt véget ért, ő egyebek mellett ezért sem olyan népszerű, mint az elődei.

Borisz Jelcin 1992-es reformjaira sem emlékeznek szívesen az oroszok, mert abban az időszakban megugrottak az árak, és sok üzletet bezártak - emlékeztet a The Moscow Times.

Kimaradt?