Észak-Koreában ragadt áruit követeli vissza Dél-Korea

Dél-Korea felszólította Észak-Koreát szerdán, hogy kezdjenek tárgyalásokat a bezárt keszongi ipari övezetben maradt nyersanyagok és készáruk visszaadása ügyében.

Szöul két napon belül másodszor próbálja tárgyalásokra bírni az északi vezetést.

Országegyesítési minisztériuma kedden azt javasolta, a felek kezdjenek szakértői szintű megbeszéléseket Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben a közösen üzemeltetett keszongi ipari parkból áprilisban távozásra kényszerített 123 dél-koreai vállalat kárainak enyhítéséről.

A Keszongban működő dél-koreai vállalatok április elején kényszerültek leállítani tevékenységüket, miután Phenjan - Dél-Korea provokatív lépéseire hivatkozva - kivonta onnan mind az 53 ezer munkását, és a dél-koreai munkásokat is kitiltotta az övezetből.

"Tekintettel az elmúlt néhány hónapban történt változásokra, Szöul azt reméli, hogy Észak válaszol (a javaslatra)" - közölte sajtótájékoztatóján Pak Szo Jin, a dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő nem fejtette ki, hogy milyen változások történtek, de utalást tett arra, hogy jelenleg nem zajlik már semmilyen közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat, amelyekre az északi fél az elmúlt hónapokban a feszültségek fokozásával reagált.

A szóvivő hozzátette, hogy Pak Gun Hje dél-koreai elnöknek a keddi kormányülésen elhangzott megjegyzése, miszerint közvetlen tárgyalásokba kellene bocsátkozni Észak-Koreával, külön nyomatékot adhat a Keszong ügyében tett kezdeményezésnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?