Szili Erdélyben: a magyar pártok „ne szedjék szét" a határon túliakat

A magyarországi társadalmon belüli és a határokon átnyúló magyar-magyar együttműködés fontosságát hangsúlyozta kedden este a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári székházában tartott, nemzetpolitikáról szóló előadásában Szili Katalin.

Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága autonómia albizottságának az elnöke kérdésre válaszolva elmondta: egyetért azzal a megállapítással, hogy ha erős az anyaország, a határon túli magyar törekvések sikerének is növekszik az esélye. Hozzátette: nem tagja Orbán Viktor rajongói klubjának, de megérti, hogy a magyar kormányzat keresi a gazdasági kihívásokra a válaszokat, még akkor is, ha ezek negatív felhangokat váltanak ki Európában.

Szili Katalin hozzátette, hogy az együttműködés azonban erősíti a nemzetet. Megállapította, hogy a magyarországi társadalmon belüli és a határon átívelő együttműködést egyaránt fontosnak tartja.

A jövő évi magyarországi parlamenti választások határon túli kihatásaira vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: jobbnak tartotta volna, ha a választási törvény - a román törvényhez hasonlóan - határon túl is választókerületeket jelöl ki. Félőnek tartotta, hogy a jogszabály a jelenlegi formájában "a magyarországi gyűlöletstruktúra határon túli exportálását" fogja eredményezni.

Elmondta: olyan megegyezést fog kezdeményezni, amely arra irányul, hogy a választási kampányban a magyarországi pártok "ne szedjék szét a határon túli magyarságot".

Szili Katalin a hét végéig tartó erdélyi körútján a Sapientia EMTE marosvásárhelyi és csíkszeredai karán is előadást tart nemzetpolitikai, illetve a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó témákban.

Kimaradt?