Letartóztattak egy CIA-ügynököt Moszkvában

„Ez egy előleg valakitől, akit lenyűgözött az Ön professzionalizmusa, és aki rendkívüli módon értékelné a további együttműködést”. Így kezdődik az a levél, amit a kedden letartóztatott állítólagos CIA-ügynöknél találtak Moszkvában.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közlése szerint az ügynököt tetten érték, amikor megpróbált beszervezni egy, az orosz hírszerzésnek dolgozó személyt, írja a BBC.

A fedett ügynöknél pénzt, technikai eszközöket és a beszervezésre váró személynek szóló utasításokat találtak. Ryan C. Fogle az amerikai nagykövetségen dolgozott. A levél százezer dollárt (22 millió forint) ajánl fel előlegként és további egymilliót (220 millió forint) a hosszú távú együttműködésért cserébe. Leírja, hogy egy gmail-fiókon keresztül tudják tartani a kapcsolatot, a beszervezendő személynek az unbacggdA@gmail.com címre kell emailt küldenie egy internetkávézóból.

A levél közérthető nyelven, mindent részletesen elmagyarázva íródott. Felhívja a figyelmet arra, hogy a beszervezésre váró személy nyisson egy új gmail-fiókot és ne adjon meg személyes adatokat a regisztráció során. Ne saját számítógépet használjon, vagy vegyen egy új eszközt (készpénzzel fizetve) és arról küldje az emailt, hogy ne legyen visszakövethető az aktivitás.

Orosz közlések szerint az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően az ügynököt átadták az amerikai nagykövetségnek.

Kimaradt?