Ötszáz amerikai tengerészgyalogost helyeztek át Szicíliába

Félezer katonával erősítette meg jelenlétét az Afrikával szemközti Szicília szigetén az Egyesült Államok egy esetleges líbiai gyorsbeavatkozás érdekében.

Az olasz sziget délkeleti partjára, a Siracusa közeli Sigonella támaszpontjára áthelyezett tengerészgyalogosok feladata az lesz, hogy minél gyorsabban a helyszínen teremjenek az amerikai diplomaták és a Líbiában tartózkodó amerikaiak elleni újabb támadások esetén. Az egység szükség esetén evakuálhatja Líbiából az amerikai állampolgárokat - idézték George Little Pentagon-szóvivőt kedden az amerikai katonák érkezéséről beszámoló olasz hírügynökségek.

A tengerészgyalogosokat a dél-spanyolországi Moron bázisáról csoportosították át Szicíliára hat MV-22 Osprey billenőrotoros repülőgéppel. A helyből felszállni képes repülőgép 24 katonát tud egyszerre szállítani teljes felszereléssel, óránként 509 kilométeres sebességgel. 

Az 1959 óta működő sigonellai támaszpont a Földközi-tenger központi logisztikai bázisának számít. Stratégiai jelentősége az arab tavasz hatására erősödött. A NATO tervei szerint 2017-re Sigonella lesz a pilóta nélküli drónok első számú európai légi kikötője.    

Az Egyesült Államok Bengáziban levő konzulátusa ellen tavaly októberben elkövetett, az ott tartózkodó Christopher Stevens nagykövet életét is kioltó terrorista támadást követően már érkezett egy különleges tengerészgyalogos egység a szintén szicíliai Birgi bázisára. Az egység az utóbbi időben a Birgihez közeli Corleone vidékén gyakorlatozott harci helikopterekkel.

Kimaradt?