Egy nő fenekét fogdosta a dél-koreai elnök szóvivője

Bocsánatot kért hétfőn a dél-koreai államfő amiatt, hogy közelmúltbeli amerikai látogatása idején szóvivője a hatóságok gyanúja szerint zaklatott egy fiatal amerikai nőt.

A botrány Pak Gun Hje államfő múlt csütörtöki Los Angeles-i látogatása idején robbant ki, de az elnök csak hétfőn beszélt róla nyilvánosan. Bocsánatot kért az amerikai útja végén történt "kellemetlen incidensért", amellyel csalódást okozott az embereknek, és bocsánatot kért a molesztált diáknak és szüleinek okozott megrázkódtatásért. Azt ígérte, hogy a dél-koreai hatóságok együtt fognak működni az amerikai nyomozószervekkel az eset kivizsgálásában.

A Jun Csang Dzsung elnöki szóvivővel történt esetről a múlt pénteken szűkszavú, részleteket mellőző közleményt adott ki a dél-koreai elnöki hivatal. Közölte, hogy a szóvivő "kellemetlen incidenst" okozott az államfő látogatása idején, magas rangú kormányilletékeshez méltatlan magatartást tanúsított, megsértve ezzel a nemzeti méltóságot. A szöuli médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy Jun Csang Dzsung feltehetően szexuálisan zaklatott egy huszonéves amerikai-koreai nőt, akit ideiglenesen alkalmazott a dél-koreai nagykövetség az államfő útjának idejére.

A Yonhap hírügynökség kapcsolatba lépett a washingtoni rendőrséggel, amelytől azt a rövid tájékoztatást kapta, hogy folyik a vizsgálat egy 56 éves férfi ellen "szexuális vétség" gyanújával. A sértett nő rendőrségi vallomásában állítólag azt mondta, hogy a gyanúsított egy washingtoni szállodában "engedélye nélkül fogdosta a fenekét". A hírügynökség megjegyezte, hogy a volt szóvivő is 56 éves.

Az incidens ismét kellemetlen helyzetbe sodorta Dél-Korea első elnöknőjét, aki február végi beiktatása óta fiaskók sorozatát szenvedte el a parlamentben az általa kinevezni javasolt kormányilletékesek ügyében. A vitatott jelöltek között volt a most botrányba keveredett Jun is, akik hosszú ideig újságíróként dolgozott. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, az Egyesült Demokratikus Párt Jun korábbi cikkei miatt kifogásolta a kinevezését.

Kimaradt?