Elutasította a bíróság Tóásó Előd védelmének kifogásait

A La Paz-i döntőbíróság elutasította Tóásó Előd és társai védőügyvédjeinek kifogásait és mellékkörülményekre történt hivatkozásait - jelentette csütörtökön a La Razón című bolíviai újság.

A 39 vádlottat képviselő ügyvédek által előző nap benyújtott kifogások és mellékkörülményekre történő hivatkozások - összesen 78 a most elutasított beadványok száma - olyan jogi eszközöket jelentenek, amelyekkel egy adott per vádlottjai kétségbe vonják magát az eljárást.

Tóásó Elődöt és társait az úgynevezett Rózsa-perben azzal vádolják, hogy terrorista szervezkedésben vettek részt. Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Tóásó Előd azt kifogásolta, hogy a hatóságok nem biztosítottak részére tolmácsot vallomása felvételekor, amivel megsértették alkotmányos jogait. Ezzel kapcsolatban kérte, hogy rendeljenek ki mellé tolmácsot. A döntőbíróság elutasította e beadványt is.

Tóásó ügyvédje, Alberto Morales sajnálkozását fejezte ki, hogy a döntőbíróság nem vette kellő súllyal figyelembe a felhozott mellékkörülményeket és kifogásokat. Egyúttal kiegészített és módosított formában újabb kifogást nyújtott be.

Alberto Melgar vádlott ügyvédje, Verónica Suárez "jogi nonszensznek" minősítette a döntőbíróság határozatát, leszögezve, hogy annak semmiféle jogalapja nincsen. A hatóságok "olyan jogszabályokra hivatkoznak, amelyek nem illenek össze" - jelentette ki az ügyvédnő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?