Izrael 300 új lakást épít a megszállt területeken

Izrael jóváhagyta, hogy 296 új lakás épüljön meg Bét-Elben, egy Rámalláh melletti izraeli telepen - közölte a védelmi minisztérium.

"Ez csak az építkezés folyamatának első lépése" - mondta a védelmi tárca ciszjordániai polgári közigazgatásáért felelős osztályának szóvivője, aki szerint a szóban forgó lakásokat kárpótlásként kapják majd azok telepesek, akiket tavaly a legfelsőbb bíróság döntése alapján kiköltöztettek egy másik, törvénytelenül létrehozott telepről.

Az építkezés jóváhagyását két nappal azután jelentették be, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök híradások szerint felszólította Uri Ariel lakásügyi minisztert, júniusig fagyassza be az 1967-ben elfoglalt területekre kiírt lakásépítési ajánlatkéréseket. A Háárec című izraeli napilap szerint a kormányfő előzőleg megígérte John Kerry amerikai külügyminiszternek, júniusig leállítja a ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi építkezéseket, hogy ezzel támogassa Kerrynek az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítására irányuló erőfeszítéseit.

A palesztinok egyik tárgyalási feltétele az 1967-ben megszállt területeken folyó építkezések azonnali befagyasztása, különben nem újítják fel az évek óta szünetelő tárgyalásokat.

Hagit Ofran, az izraeli Békét Most mozgalom szóvivője elítélte az újabb ciszjordániai építkezési terveket. "Ez is bizonyítja, hogy Netanjahu becsapja a világot" - mondta. "Egyrészt elhiteti velünk, hogy megfékezi a telepítéseket, másrészt zöld utat ad egy nagy építkezéshez" - tette hozzá.

Kimaradt?