Angela Merkel mint a „Negyedik Birodalom császára”

 

Az olaszországi sajtó egyre agresszívebb hangnemet üt meg Németországgal szemben az euróról folyó vitában – keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kampány csúcsát múlt pénteken az Il Giornale című lap első oldala jelentette, amely Quarto Reich (Negyedik Birodalom) címmel közölt cikket, és emellé Angela Merkel gondosan kiválasztott fotóját helyezte: a kancellár jobb karjával integet.

angelamerkel giornalo masolat

A cikkben a főszerkesztő Alessandro Sallusti kijelenti: „Tegnap óta Olaszország nem Európához, hanem a Negyedik Birodalomhoz tartozik”.  Megállapítja: „Két világháború után, amikor milliók haltak meg, a németeknek ez még mindig nem elég. Most visszatérnek, de már nem ágyukkal, hanem euróval. A németek az eurót a saját ügyüknek tartják, mindent le kell nyelnünk, és alá kell vetnünk magunkat az új, Angela Merkel nevű császárnak, aki nálunk, idehaza is parancsolgatni akar.”

Olaszország azonban nem reagál, éppúgy, mint a szövetséges hatalmak 1938-ban Hitlerrel szemben – toldja meg a főszerkesztő. Az Európai Unió köldökzsinórján tengődő Görögországban Merkelt mostanában rendszerint Hitlerként ábrázolják. – írja a Népszabadság online kiadása.

Az Il Giornale című lap egyébként a tavaly novemberben megbukott konzervatív miniszterelnök, Silvio Berlusconi családi tulajdonában van, fivére és a tőzsdén jegyzett, ugyancsak Berlusconi által uralt Mondadori kiadó közös tulajdona, és nem ez az első eset, hogy támadást intézett Merkel ellen. {loadposition OTP}

Miután az olaszok megverték a németeket a 2012-es labdarúgó–Európa-bajnokságon, a következő képaláírással jelentették meg a kancellár fotóját: „Viszlát, nagyfenekű”. Ez a mondat Berlusconi korábbi, Merkelre tett megjegyzésére utalt vissza, amikor is „frigid, nagyfenekű nőnek” nevezte a német kancellárt.

Más olasz lapokban is olvasható agresszív fricskázás. A Libero nevű jobboldali populista lap internetes kiadása az olasz részről érzékelt támadások fokozásaként a következőket írta: „A náci németek akarnak bennünket kioktatni a demokráciából”.

„Lelki törésre” figyelmeztette Európát Mario Monti olasz miniszterelnök is. A politikus a német Spiegel hírmagazinnak adott interjújában vélte úgy, hogy frontvonal húzódik észak és dél között, a kontinenst pedig e front két oldalán kölcsönösen létező előítéletek feszítik ketté. Monti szerint mindez „rendkívül riasztó” jelenség, amely ellen küzdeni kell.

Kimaradt?