„Öngólt lőtt" Reding a maszol.ro-nak való szivárogtatással?

Címlapján hozza az uniós ügyekkel foglalkozó European Voice című hetilap eheti száma, hogy Viviane Reding alapjogi, igazságügyi és állampolgárságért felelős uniós biztos a jelenlegi magyar kormánnyal szemben tanúsított "agresszív" hozzáállása miatt vitába keveredett az Európai Néppárttal, melynek maga is tagja.

A lap úgy értékeli, a párt európai parlamenti (EP-)képviselőcsoportjának vezetője, Joseph Daul ellentámadást indított, mert úgy véli, Reding stábja "titkos tájékoztatást" folytat Orbán Viktor kormánya ellen. A bizottság jelenleg is értékeli a magyar alaptörvény módosítását - emlékeztet a lap, amely úgy látja, Dault a maszol.ro két cikke dühítette fel, amelyekben Redinghez közel álló forrásokra hivatkozva azt írtuk, hogy az Európai Néppárt a Fidesz kizárását fontolgatja, valamint, hogy José Manuel Barroso, a bizottság elnöke már eldöntötte, hogy a magyar alaptörvény módosítása "nem elfogadható", és ebben Angela Merkel német kancellár támogatását is bírja.

A lap emlékeztet, hogy a portálunknak címzett levelében Daul tagadta a cikkek állításait, és egy olyan kitételt is alkalmazott, amely szerint Reding biztosnak és stábjának, ha valami mondanivalója van Magyarországról, akkor ezt nekik is írásban kellene közölniük.

Mint ismeretes, lapunk Dubrovnikba kiküldött tudósítója Reding közvetlen munkatársára hivatkozva azt írta, hogy Joseph Daul és Viviane Reding a Revelin erődben tartott vacsorán és négyszemközt is tárgyalt a Fidesz néppárti jövőjéről.

Daul irodája azonosította, hogy a vacsorán Reding stábjából csak maga a biztos és kabinetfőnöke, Martin Selmayr vett részt. A lap Reding hivatalánál is érdeklődött, hogy ők állnak-e a tájékoztatás hátterében, de nem óhajtottak kommentárt fűzni a történtekhez. A cikk ismerteti, hogy a maszol.ro állításait Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke is tagadta.

A European Voice írása szerint az incidens megerősítette "némelyek aggodalmát a bizottságban", miszerint Reding elferdíti vagy legalábbis nem megfelelően tükrözi a biztosi kollégiumon belül Magyarországról kialakult "véleményegyensúlyt".

Az írás idézi Schöpflin György fideszes EP-képviselőt, aki szerint Reding célja az, hogy alapot teremtsen a bizottság számára egy olyan eszköz létrehozására, amellyel a brüsszeli testület "megfegyelmezheti" a tagállamokat, ehhez viszont Schöpflin szerint Redingnek el kellene szigetelnie a Fideszt az Európai Néppártban, ami viszont a szélsőjobb malmára hajthatja a vizet.

Az írás arra is kitér, hogy Reding a francia jobboldalt is feldühítette, amikor 2010-ben kifogásolta, hogy a jobboldali Nicolas Sarkozy vezette Franciaország romákat toloncol haza, majd a szocialista Francois Hollande győzelmekor azt írta a twitteren, hogy Franciaországba végre visszatért az igazság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?