Argentínok és britek is örültek Margaret Thatcher halálának

Margaret Thatcher volt brit kormányfő halála kegyeletsértő nyilatkozatokat váltott ki Argentínában, amely nem felejtette el az 1982-es Falklandi-háborút. A Vaslady halálhírét spontán utcai ünnepléssel fogadták London déli városrészében, Brixtonban és a skóciai Glasgowban is.wide-Thatcher-dead-620x349

Argentína vezető napilapja, a Clarin nem bocsátotta meg a hétfőn elhunyt Margaret Thatcher volt brit kormányfőnek, hogy a "vaslady" 1982-ben a Falkland-szigetekért vívott háborúban vereséget mért az akkori Buenos Aires-i junta inváziós erőire.

A lap ugyanis gyászhírében azt állította, hogy Thatcher halálra itta magát.

"A XX. századi Nagy-Britannia legvitatottabb miniszterelnökének az élete szenilis demenciával ért véget, gyakorlatilag házi fogságra kényszerült egy gondozó ápolása alatt, képtelennek bizonyulva arra, hogy kimozduljon knightsbridge-i otthonából, mivel eltévedt volna" - írta a Clarin.  

Az argentin lap írásáról beszámoló National Review online megjegyzi, hogy az egyetlen méltánylandó az argentínai visszhangban talán csak az, hogy Cristina Kirchner argentin államfő kormánya nem reagált hivatalosan Thatcher halálára. Talán most számára valóban érvényes a mondás, hogy hallgatni arany - olvasható a honlapon.

Thatcher asszony halálhíre nem csak Argentínában váltott ki kegyeletsértő megnyilvánulásokat. Nagy-Britanniában London déli városrészében, Brixtonban és a skóciai Glasgowban spontán utcai ünneplések voltak.

Brixtonban több százan gyűltek össze hétfőn, rögtönzött utcai diszkóval, a Thatcher-korszak ismert zenei számaival, dobozos sörrel köszöntve a volt kormányfő halálát. A The Guardian című napilap internetes honlapjának a beszámolója szerint az ünneplők egyebek között  azt énekelték, hogy "Maggie Maggie Maggie, dead dead dead"  (Maggie halott).article-2305760-192E8B94000005DC-797 634x416

A városrészben kétszer is voltak utcai zavargások Thatcher kormányzása idején.

Glasgow központjában mintegy 300 ember gyűlt össze a Twitteren sebtében meghirdetett ünneplésre. "A boszorkány halott" , Maggie Maggie Maggie, halott, halott, halott" - skandálták, s közben többen pezsgősüveget bontottak.

Kimaradt?