Tisztázná magát a korrupciós gyanúba került Christian Wulff

Elutasítja Christian Wulff volt német államfő az ellene megvesztegetés gyanúja miatt nyomozó ügyészség ajánlatát, amely szerint pénzbüntetés fejében leállítják az eljárást - közölték kedden a politikus ügyvédei, hangsúlyozva, hogy a volt szövetségi elnök alku helyett harcol az igazáért, és tisztázni akarja magát.

A közlemény szerint Wulff "teljes rehabilitációra" törekszik, és elfogadhatatlannak tartja az ügyészség ajánlatát.wulff

A hannoveri ügyészség 14 hónapig nyomozott a kereszténydemokrata politikus és David Groenewold filmipari vállalkozó ellen. A gyanú szerint 2008-ban részben a producer állta Christian Wulff és felesége egy müncheni útjának költségeit, az akkor Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként tevékenykedő politikus pedig viszonzásképpen támogatta a vállalkozó egy projektjét. Az ügy egy 754 eurós, nagyjából 220 ezer forintos tétel körül forog.

Az ügyészség azt ajánlotta, hogy vádemelés nélkül lezárja az eljárást, ha Christian Wulff befizet 20 ezer euró, David Groenewold pedig 50 ezer euró büntetést. Az eljárások ilyen típusú befejezése nem számít különlegességnek a németországi gyakorlatban.

Christian Wulff 2012 februárjában kényszerült lemondásra, miután a nyomozó hatóság kérte a törvényhozástól mentelmi jogának felfüggesztését, hogy eljárást indíthasson ellene. Az indok Groenewoldhoz fűződő kapcsolatával összefüggésben felmerült a jogtalan előny szerzése és a jogtalan előnyhöz juttatás gyanúja volt.

Előzőleg, 2011 decemberében a Bild című lap Wulff és gazdag vállalkozók ellentmondásos kapcsolatairól közölt cikkeket. A bulvárlap ingyenes nyaralástól rendkívül kedvezményes hitelig ügyek egész soráról számolt be. A hatóság a cikkek alapján kezdett vizsgálódni és számos irányban nyomozott, végül azonban csak a 2008-as müncheni Oktoberfesten tett látogatás költségeinek részleges átvállalásával kapcsolatban találta igazolhatónak a gyanút. Az egyelőre nem ismert, hogy vádemeléssel folytatódik-e az eljárás.

Wulff a háború utáni Németország 10. szövetségi elnöke volt. Az 53 éves politikus volt a legfiatalabb német szövetségi elnök, és ő töltötte be a legrövidebb ideig - összesen 598 napig - a tisztséget, 39 éves felesége, Bettina Wulff pedig a legfiatalabb német elnökfeleség volt.

A német sajtóban kifogásolt ügyek többsége összefügg a házassággal, például a feltűnően kedvezményes feltételekkel szerzett félmillió eurós hitelt családi ház vásárlására fordították. Bettina Wulff a volt államfő második felesége, 2008-ban házasodtak össze. A kapcsolat Christian Wulff politikai bukásának következtében megromlott. Idén januárban a család ügyvédei közölték, hogy a házaspár felszámolja a közös háztartást.

Kimaradt?