Percekig tapsoltak egy kolozsvári roma nőt az EP-ben

Felállva tapsolta a hallgatóság kedden délután egy kolozsvári roma felszólalását az Európai Parlamentben azon a közmeghallgatáson, amelyet a Nemzetközi Romanap kapcsán a cigányság helyzetéről tartottak Brüsszelben.

A panelbeszélgetést az Amnesty International (AI) brüsszeli irodája és Helene Flautre francia zöldpárti EP-képviselő szervezte. A meghallgatás első felében a romák lakhatási és oktatási problémáiról, a második részében pedig az őket érő rasszista támadásokról esett szó.greta1

Claudia Greta roma aktivista arról számolt be, hogy családjával együtt mínusz 2 fokos hidegben lakoltatták ki őket a Kolozsvár melletti Patarétről, és olyan házakban akarták őket elszállásolni, amelyek egyáltalán nem olyanok voltak, mint amit korábban ígértek nekik. Beszámolója szerint nagyjából 40 főre jut egy fürdőszoba, egyetlen szobában élnek, és ott kell csinálni mindent. A környékről mindössze óránként jár busz a városba, a gyerekek így gyakorlatilag képtelenek eljutni iskolába vagy könyvtárba, internet nincs, így elektronikusan sem tudnak információhoz jutni, tanulni.

Nem akarunk tolvajok lenni, lopni, csak rendes életre vágyunk - közölte a román roma asszony a könnyeivel küzdve. „Nekünk ugyanaz a vér folyik az ereinkben, nem akarjuk, hogy ujjal mutogassanak ránk az utcán" - jelentette ki Greta, majd hozzátette: mindannyiunknak igazságra van szükségünk. A könnyező roma nőnek ezt követően perceken keresztül felállva tapsolt a mintegy 100 fős hallgatóság.

Flautre bevezetőjében elmondta: a beszélgetés célja az, hogy támpontot nyújtson azoknak, akik változtatni szeretnének a romák helyzetén. A francia politikus úgy vélekedett: naponta érkeznek hírek az uniós tagállamokból rasszista vagy kirekesztő megnyilvánulásokról. Mint hozzátette, maga az európai projekt sérül, ha a helyzet nem változik.

Kimaradt?