Orosz gépek fotózzák le a magyar és román haditechnikát

A Nyitott Égbolt Szerződés alapján orosz ellenőrök megfigyelő repüléseket hajtanak végre vasárnaptól szombatig Magyarország és Románia felett, illetve ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök Oroszország légterében végeznek megfigyelő repüléseket – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.2133174

A tárca szerint az orosz ellenőrök An-30B típusú repülőgéppel végzik április 7-től 13-ig a megfigyelő repüléseket Magyarország és Románia légterében. 2152469A megfigyelők repülőgépe Kecskemétről, illetve Bukarestből indulva végzi a repüléseket, Magyarország területe felett a korábban kijelölt útvonalon legfeljebb 860 kilométert tesznek meg, míg Románia felett 900 kilométert. Ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök hajtanak végre megfigyelő repüléseket Oroszország felett C-130H típusú gépekkel.

OS-BG-HR-2A fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írta alá 25 állam, és azóta még kilenc csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelő repülések célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése. Orosz ellenőrök tavaly április végén hajtottak végre ilyen repüléseket Magyarország és Románia légterében.

Kimaradt?