"A történelem legnagyobb internetes csatájára” készülnek Izraelben

„A történelem legnagyobb internetes csatájának” megindításával fenyegetőznek nemzetközi hackerek, akik vasárnap kibertámadást akarnak kibontakoztatni Izrael ellen.

opisraelHelyi sajtóértesülések szerint vasárnap csatarendbe áll a hackerekkel szemben Izrael rendszergazdákból, biztonsági szakemberekből álló „kiberhadserege”, hogy kivédje az „#OpIsrael” néven bejelentett támadást, amelynek célja „Izrael letörlése az internet térképéről”. A támadás előtti héten Izraelben sokan számoltak be egy új, a Facebookon terjedő internetes vírusról, de nem világos, hogy ennek köze van-e a tervezett akcióhoz.

„Közös érdekeink egyesítenek, ismét a szabadságért küzdünk!” indokolták az akciót az „#OpIsrael” mögött álló hackerek a honlapjaikon, de a Times Of Israel című angol nyelvű hírportálnak nyilatkozó Lior Tabansky IT biztonsági szakember szerint „a valóban fontos honlapok védve vannak a nyilvános internettől, szinte semmi esély nincs arra, hogy a kibertámadók elérjék azokat.”

Az Anonymus hackercsoport vezetésével meghirdetett kibercsata a kormány, a bankok, a felsőoktatás és a tudományos kutatás, valamint az üzleti élet honlapjait szándékozik megbénítani. Az izraeli internetes szövetség vasárnap külön telefonvonalon fogadja a beszámolókat az esetleges károkról, és arra kérték a lakosságot, hogy az internetezők cseréljék ki a jelszavaikat nehezebben feltörhető, biztonságosabb betű és számsorokra.

„Becslések szerint a támadások eddig nem látott mértéket öltenek majd” - írta a kneszet IT-biztonságért felelős szakembere a honatyáknak küldött levelében. „Az elektronikus kormányzati rendszer, a kormány IT-biztonságáért felelős testülete és a kneszet internetszolgáltatója dolgozik a támadás megakadályozásán” – tette hozzá.

Ha létrejön, akkor ez lesz Izrael ellen a második nagyobb hackerakció. Tavaly novemberben a Gázai övezetből indított rakéták elleni „Felhőoszlop” hadművelet idején mintegy hétszáz izraeli honlapot próbáltak lebénítani, köztük a külügyminisztérium és az államelnöki hivatal internetes oldalát, és az Anonymus akkor nyilvánosságra hozta ötezer izraeli köztisztviselő személyes adatait.

Kimaradt?