Elsőfokú árvízkészültség a Tisza magyarországi szakaszán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között szerdán a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel. Tokajnál reggel 633 centiméter volt a vízállás, a folyó tovább árad - tette hozzá.tisza

A Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a Berettyón, a torkolatnál pedig másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Szeghalomnál kedd óta 20 centimétert emelkedett a vízszint, s már 458 centiméter a vízállás - részletezte a Tivizig igazgatója.

Elmondta ugyanakkor, hogy a Berettyó felső szakasza apad, ott elsőfokú az árvízvédelmi készültség.  

Növelni kellett a belvízvédelmi készültséget is a Tiszántúlon, az igazgatóság 12 védelmi szakaszából már 10-ben védekeznek: nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség - jelezte a védelemvezető.

A Tivizig működési területén újabb 400 hektárral nőtt kedd óta az elöntött terület nagysága. Jelenleg összesen 26 800 hektár föld áll víz alatt, amelyből 5 750 hektár vetés, 5 650 hektár szántó, 10 350 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 21 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek mintegy 4 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette a részleteket Bara Sándor.

Kimaradt?