Börtönbüntetést kapott az Iránnak kémkedő izraeli ex-miniszter

Izrael fő ellenségének, Iránnak kémkedett Gonen Segev, aki egy most közzétett vádalku értelmében 11 éves börtönbüntetést kapott. A volt miniszter bűnlajstroma elég hosszú, a kémkedés mellett kábítószert is csempészett, valamint bankkártya csalással is próbálkozott.

Segev, aki még az 1990-es évek második felében szolgált energia- és infrastruktúra ügyi miniszterként, a büntetést enyhítéséért cserébe beismerte bűnösségét. Az izraeli belbiztonsági szervezet, a Sin Bet szerint Segevet 2012-ben szervezte be Irán és a volt kormánytag az izraeli energiaiparról, a különféle titkos objektumokról, valamint izraeli politikusokról adott át információkat Teheránnak. Eleinte tagadta bűnösségét, egy ideig azt állította, be akarta csapni az irániakat, és hősként kívánt visszatérni hazájába.

Segev az utóbbi években főként Nigériában élt, ahova az után költözött, hogy hazájában megvonták tőle az orvosként való praktizálás jogát. Ennek hátterében az állt, hogy Segevet rajtakapták azon, hogy 2004-ben 32 ezer, csokoládéval bevont ecstasy-tablettát próbált meg Hollandiából Izraelbe csempészni. Mindezt úgy próbálta meg, hogy meghamisította már érvénytelen diplomata útlevelének a lejárati idejét. Ez után még hitelkártyával is próbált csalni, de ezzel is lebukott.

Segev pere az után kezdődhetett el, hogy az Egyenlítő Guinea-i hatóságok 2018 májusában kiadták őt Izraelnek. A Dw német hírportál értesülései szerint a vádalku alapján meghozott ítéletet hivatalosan februárban hirdetik ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?