Azonnal kivonulhatnak az amerikaiak Szíriából

Egybehangzó sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok a Szíriában állomásozó csapatai kivonására készül.

A CNN, a CBS, a The Wall Street Journal és a Reuters hírügynökség is azt közölte nemrég: az Egyesült Államok hamarosan kivonja csapatait Szíriából. Erre reagálva Donald Trump amerikai elnök azt írta a Twitteren: „Az Egyesült Államok legyőzte az Iszlám Államot Szíriában.”

Az elnök hozzátette, hogy a dzsihadista szervezet elleni küzdelem volt az egyetlen oka az amerikai csapatok jelenlétének Szíriában az ő elnöksége idején.

CNN amerikai hírtelevízió a Pentagonból származó forrásokra hivatkozva úgy tudja, Trump már döntést is hozott erről, és ennek megfelelő utasítást adott a védelmi minisztériumnak. A The Wall Street Journal című amerikai lap szerint az Egyesült Államok már tájékoztatta a csapatkivonásról a közel-keleti szövetségeseit.

A Reuters nemzetközi hírügynökség egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva szintén azt közölte: Washington a teljes csapatkivonást fontolgatja, miközben a végéhez közeledik az Iszlám Állam terrorszervezet által meghódított területek felszabadítása.

A Reuters elemzése szerint amennyiben valóban megszületik ez a döntés, az véget vethet az amerikai erők hosszú távú szíriai jelenlétével kapcsolatos találgatásoknak. James Mattis védelmi miniszter és más magas rangú amerikai tisztségviselők a múltban ugyanis amellett kardoskodtak, hogy az amerikai csapatokra szükség van, hogy az iszlamista szervezet ne erősödhessen meg ismét a közel-keleti országban.

Trump a múlt héten telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a hatékonyabb szíriai koordinációról. A török vezetés különösen nehezményezi, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam maradék állásainak felszámolására hivatkozva továbbra is fegyverekkel látja el és kiképzi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát. Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t.

Kapcsolódók

Kimaradt?