Lemond a szlovák külügyminiszter, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ migrációs megállapodásához

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához.

A miniszter a Körber alapítvány Berlini külpolitikai fórum című rendezvényén egy pódiumbeszélgetésen kiemelte, hogy a világszervezet tervezett megállapodása „csak egy politikai nyilatkozat", amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az „idegenellenesek" egészen másnak láttatják.

Hozzátette: kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia „a történelem melyik oldalára áll", arra az oldalra, amelyen a felelősséget vállaló és a problémák megoldására törekedő országok állnak, vagy arra, amelyen „átengedik az irányítást az idegenelleneseknek". „Ha országom a történelem rossz oldalára áll, akkor nem képviselhetem többé ezt az országot külügyminiszterként" mondta Miroslav Lajcák.

A többi között arról is szólt, hogy „atyáskodás és álszentség" jellemzi Nyugat-Európa viszonyulását a közép-európai országokhoz. Így például Orbán Viktor magyar kormányfőt Nyugaton „szinte mindenki bírálja", de pártja, a Fidesz szavazatait „az Európai Parlamentben szívesen fogadják" mondta a szlovák külügyminiszter. 

Kiemelte: el kell kerülni, hogy az az érzés keletkezzék, mintha „kettős mérce" érvényesülne a közép-európai országokkal kapcsolatban. Mint mondta, „nem földrajzi, hanem mentalitásbeli" határok mentén alakult ki megosztottság, ezt jelzi, hogy Ausztriában, Olaszországban és az összes többi EU-tagországban is vannak szélsőségesen jobboldali pártok.

Aláhúzta: Magyarországon és Lengyelországban „nem minden fekete-fehér", és büntetések helyett párbeszédre van szükség. „Beszélnünk kell egymással, és nem lenne szabad ítélkeznünk a tények teljes mértékű feltárása előtt". Így nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt, hogy ezeknek az országoknak demokratikusan megválasztott kormányuk van, „Orbán egymás után háromszor nyert választást hatalmas többséggel" mondta Miroslav Lajcák.

Kimaradt?