Román csalók özönlötték el a londoni Oxford Streetet

Kelet-európai, főleg román csalók özönlötték el London leghíresebb bevásárlóutcáját, az Oxford Streetet, riadóztatta a gyanútlan angol vásárlókat a westminsteri önkormányzat.

conartistsA köztéri kamerák, a Londonban szinte mindenhol telepített CCTV felvételein látható módszert az Evening Standard keddi cikke a legújabb utcai trükknek nevezi, de a világ boldogabb felén hosszú évtizedek óta ismert gagyizás néven (bár a lap szerint Párizsból származik).

A csalók leejtenek egy értékesnek látszó, aranyszínű, valójában filléres fémgyűrűt, majd látványosan megtalálják, és megkérdezik a legközelebbi járókelőt, vajon az övé-e. A nemleges válaszra gyakran felhívják a figyelmet a gyűrűbe ütött hamis fémjelre, majd felajánlják, hogy olcsón eladják a gyanútlan áldozatnak.

conartist2s masolatA gyanútlan áldozat az esetek egy részében belesétál a csapdába, és 20 font körüli, vagy az alatti összegért megveszi a gyűrűt. A gagyizás az utóbbi időben mindennapos jelenséggé vált Londonban, egy helyi ékszerbolt tulajdonosa szerint egy hét alatt legalább ötven járókelő esett áldozatul a csalóknak.

Kimaradt?