Megbeszélést folytatott Budapesten a román és a magyar belügyminiszter

Pintér Sándor nemzetbiztonságért felelős magyar miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel folytatott megbeszélést csütörtökön Budapesten Carmen Dan román belügyminiszter. 

A találkozón - amelyen a román rendőr-főkapitányság és a határrendészet vezetője is részt vett - többek között a kétoldalú együttműködésről, valamint az Európai Unió Igazságügyi és Belügyi Tanácsa (JAI) soron következő üléséről esett szó, tekintve, hogy 2019 első felében Románia tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. 

A kétoldalú együttműködés konkrétumairól tárgyalva a román és a magyar tárcavezető egyaránt hangsúlyozta, hogy mindkét ország állampolgárai kedvezően fogadták a közös közlekedésrendészeti járőrszolgálatot, amelyet idén nyáron kezdeményeztek a közúti balesetek megelőzése érdekében és a határ menti településeken működött. 

A Carmen Dan és Pintér Sándor közötti egyeztetés fontos témája volt továbbá a karácsonyi ünnepek előtt várhatóan megnövekvő határforgalom megfelelő kezelése. E tekintetben a magyar belügyminiszter közölte, hogy a 2018. december 15-e és 2019. január 15-e közötti időszakban felfüggesztik a szisztematikus ellenőrzést a Romániával közös határszakaszon, aminek köszönhetően gördülékenyebb lesz majd a határátlépés - mutat még rá a közlemény. 

Kimaradt?