Még mindig sugárzik a víz Fukusimánál

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint sürgősen kezelni kell a megrongálódott atomerőmű közelében felhalmozódott víztömeget, korábban azt javasolták, hogy egyszerűen öntsék azt az óceánba.

Csaknem egymillió tonna sugárzó vizet tárolnak a 2011-ben megrongálódott fukusimai atomerőmű környékén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint. A szervezet most felszólította Japánt, hogy sürgősen kezelje a felhalmozódott, sugárszennyezett vizet, mivel azt nem lehet az örökkévalóságig tárolni. A reaktorok és az erőművek folyamatos hűtésére naponta 400 tonna vizet pumpálnak be, ami egyre csak halmozódik a környéken.

A NAÜ szakértői nemrég felkeresték a Tokió Elektromos Művek (TEPCO) tulajdonában álló létesítményt, és egy hetet töltöttek a tisztítási munkák ellenőrzésével. A TEPCO még az előző hónapban beismerte, hogy az erőműnél kezelt víz továbbra is tartalmaz radioaktív részecskéket, holott korábban évekig ennek ellenkezőjét állították.

A NAÜ felhívta a figyelmet arra, hogy a tisztítási folyamatban fontos szerepe van a szennyezett víz kezelésének, amely a TEPCO szerint továbbra is észlelhető mennyiségű, egészségre ártalmas radioaktív részecskét tartalmaz.

Korábban a NAÜ missziójának vezetője arról beszélt, hogy az atomerőmű környékén felhalmozódott, sugárszennyezett víz kezelésének egyik módja az lehet, ha azt beleöntik az óceánba. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy a tríciumot – ami az erőmű körül felhalmozódott vízben is kimutatható – szakértők az egyik legkevésbé veszélyes nukleáris anyagnak tartják, hozzátéve, hogy az anyag belélegzése, vagy megevése – például haltermékeken keresztül – komoly kockázatokat hordoz magában. A fukusimai halászok ezért is kezdtek tiltakozni az akció ellen. Az áramszolgáltató beismerése most jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy a megtisztított vizet az óceánba engedhessék.

Kapcsolódók

Kimaradt?