A pápa miatt nem dönthettek pedofilügyek hatékonyabb vizsgálásáról

El kellett halasztani amerikai püspököknek a döntést arról, hogy hatékonyabban vizsgálhassák a gyerekbántalmazási ügyeket – a pápa miatt.

A CNN írta meg: az Egyesült Államok Püspökeinek Konferenciája a Vatikán miatt el kellett halassza a hetek óta tervezett szavazást, amely a pedofil ügyek hatékonyabb kivizsgálását eredményezte volna.

Mint az a nyár folyamán kiderült: számos molesztálási ügyet szándékosan eltussoltak, ezért most arra készültek, hogy szavazzanak egy közvetlen vonal létrehozásáról, amely segítségével nemcsak a zaklatókat, de a nyomozást megakadályozni akaró püspököket is jelenthették volna. Azt is tervezték, hogy az egyházi személyek lemondásának lépéseit megváltoztassák.

A pápa azonban megakadályozta, hogy dönthessenek az amerikai püspökök. Erről Daniel DiNardo bíboros számolt be nekik, aki szerint ez a döntés "kisebb zökkenő". Az amerikai tanács nem örvendett a hírnek. Christope Pierra, a pápa amerikai követe szintén jelen volt, ő azonban nem tért ki a témára – egy sajtótájékoztatón azonban azt mondta: a pápa az egyház "lelki közössége" miatt aggódik, szerinte ugyanis az a fontos, hogy egységként működjenek, ne helyi döntések mentén.

Ferenc pápa korábban úgy fogalmazott, szégyelli az egyház tétlenségét, és arról is beszélt, hogy "a szexuális visszaélések súlyosságát növelte az elhallgatásuk szándéka, ami bűnrészessé tette az elhallgatásról döntőket is"

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?