A függetlenség visszaszerzésének századik évfordulóját ünnepelte Lengyelország

A politikai megosztottságon való felülkerekedésre szólította fel honfitársait Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap a függetlenség visszaszerzésének centenáriuma alkalmából Varsóban rendezett központi ünnepségen, bejelentve, hogy újjáépítik a nácik által felrobbantott pompás fővárosi palotát. 

A lengyel politikai vezetők részvételével délben elkezdődött ceremóniát Varsó egyik főterén, a független Lengyelország megteremtőjéről, Józef Pilsudski marsallról elnevezett téren rendezték meg. A vendégek között jelen volt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.  Andrzej Duda beszédében kiemelte: száz évvel ezelőtt a lengyel vezetők és a társadalom képesek voltak közös fellépésre a független állam érdekében. „Különböző nézeteik voltak, de a közös eszmére összpontosítottak" húzta alá.

Az államfő a jelenlegi politikai megosztottság áthidalására, szuverén és biztonságos ország építésére szólított fel, egy olyan országéra, amelyben „a becsület győz, nem pedig a cinizmus és a faragatlanság". Az államfő bejelentette, hogy újjáépítik a 17. században barokk stílusban megépített, a németek által az 1944-es varsói felkelés leverése után felrobbantott pompás Szász-palotát az eredeti helyén, a mai Pilsudski téren. Az épület, amelyet a lengyel szenátus székhelyének szánnak, „az erősödő Lengyelország jelképe lesz" fogalmazott Duda.

Donald Tusk már vasárnap reggel megkoszorúzta a téren álló Pilsudski-emlékművet. A lengyelek „a hétköznapokban néha túl erősen vitatkoznak az ország formájáról és jövőjéről" értékelte. „Bocsásd meg, Lengyelország. Az viszont, ami összeköt, sokkal erősebb és fontosabb, az te vagy, Lengyelország" jelentette ki Tusk. 

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform külön megemlékezéseket tart, az állami ceremónián a pártot az egyik alsóházi alelnök képviselte.  Délután a kormánypárt politikusai, köztük Mateusz Morawiecki kormányfő és Andrzej Duda az állami szervezésű, a nemzeti körökkel közös függetlenség napi meneten vesznek részt. 

A hétvégén országszerte zajlanak hivatalos, egyházi és civil megemlékezések, számos kulturális és sportrendezvényt is tartanak. A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságból Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.

Kimaradt?