Trump proklamációt írt alá a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról

Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá pénteken a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról.

A döntés értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket. 

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben, ez alatt amerikai tisztségviselők konzultációkat folytatnak majd a mexikói kormány képvelőivel a menedék- és migránskérdésről.  A péntektől érvénybe lépő rendelkezés nem visszamenőleges hatályú. 

A várható új rendelkezésről már csütörtök este közös közleményt adott ki Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője.

A közlemény kiemelte: az elnöknek megvan a jogköre ahhoz, hogy "felfüggessze idegenek belépését" az országba és a bevándorlási és állampolgársági törvény értelmében bevezessen "bármilyen korlátozást, amit szükségesnek ítél" az amerikai nemzeti érdekek megvédése érdekében. 

Egyes jogvédő szervezetek, így az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) már csütörtökön este tiltakozott a szigorítás ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?