Az oroszoknak kémkedett egy osztrák ezredes húsz évig

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót kapott Moszkvától – írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a 90-es években kezdett együttműködni az oroszokkal, a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

Pénteken az üggyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter, amelyen kijelentették: az ügyészség nyomozást indított az oroszoknak húsz éven át kémkedő, nyugalmazott osztrák ezredes ügyében.

Ezen felül az esetről értesítették Karin Kneissl osztrák külügyminisztert, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai útját. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?