Amerikai választások: Trump következő két éve máshogy néz majd ki (percről percre)

Megosztott kongresszust hozott az elnöki ciklus feléhez érve tartott félidős választás az Amerikai Egyesült Államokban. A nagy amerikai tévék egyöntetű előrejelzése szerint a demokraták nyolc év után megszerzik a többséget a képviselőházban, már csak ennek mértéke a kérdés. A republikánusok megtartották, és növelhetik is a többségüket a szenátusban. Cikkünk folyamatosan frissül.

15:30

Ezek a demokraták legfontosabb tervei

Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője pártja legfontosabb teendői közé sorolta a kampányfinanszírozási reform megvalósítását, egészségügyi törvénymódosítást a gyógyszerek árának csökkentésére, zöld infrastruktúra támogatását, amely bérek növekedését célozza meg, ugyanakkor megvédenék a gyerekként az USA-ba menekült, az országban nem hivatalosan élő embereket.

Fontos lépés lesz ugyanakkor a fegyverviselés korlátozása. amelyről régóta húzódik a vita, és további védelmet nyújtanának nőknek és az LMBTQ-közösség tagjainak.

14:28

Így is lehet: egymásnak gratulált a két jelölt

Gratulált egymásnak Beto O Rourke demokrata párti és Ted Cruz republikánus jelölt, miután utóbbi győzött Texas államban.

O Rourke úgy fogalmazott: éppen alkalma volt beszélni Cruz szenátorral és jókivánságait fejezte ki neki. Mint mondta, a megosztottság pillanatában ha bármivel segítheti őt a bizalom tekintetében, segíteni akar.

Ted Cruz győzelmi beszédében azt mondta, ellenfele "a szívét öntötte a kampányba", fáradhatatlanul dolgozott, a kampány pedig milliókat inspirált az államban.

13:58

Megtalálta Trump a bukás felelősét

Az amerikai elnök Paul Ryant, a képviselőház republikánus elnökét hibáztatja, amiért elveszítették a kontrollt az intézmény fölött – állítják többen is a Fehér Házból.

Kettejük között egyébként is régóta feszültség van: Ryan a kampány alatt sem állt be Trump mögé és nemrég azt mondta, hogy a túlságosan a bevándorlókra koncentráló kampánya ártalmas – úgy tudni, próbálta rávenni az elnököt, hogy inkább a gazdaságról beszéljen, de hiába.

13:32

Adó, fű, transzneműek – sok egyébről is döntöttek az amerikaiak

Nemcsak a pártokról, hanem közéleti kérdésekről is döntöttek az Egyesült Államokban.

Floridában az dőlt el, hogy szavazhatnak a bűncselekmény miatt elítélt emberek. San Franciscóban amellett voksoltak, hogy a nagyvállalatokat megadóztassák, a beszedett összegekből pedig a hajléktalanokat támogassák lakhatással és más szolgáltatásokkal.

Massachusetts államban arról döntöttek, hogy megtartsák a törvénykezést, amely a nemi alapú diszkriminációt tiltja – ez hatalmas győzelemnek számít az államban élő transzneműek számára.

Michigan, Missouri és Utah államokban legalizálták a marijuána használatát, Nevada államban eltörölték az állami és helyi adózást a női higiéniai termékek esetében. Négy további államban kiterjesztették a Medicaid egészségügyi biztosítást alacsonyabb keresetűek számára.

12:44

Szakértő: Trump óvatosabb araszolásra kényszerül

Gyengül Donald Trump amerikai elnök pozíciója, miután az Egyesült Államokban tartott félidős választások eredményeként várhatóan a demokraták szerzik meg a többséget a törvényhozás alsó házában – jelentette ki Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 szerdai műsorában. Az egyetemi tanár emlékeztetett arra, hogy eddig a képviselőházban és a szenátusban is többsége volt a Republikánus Pártnak, amit csak a szenátusban sikerül megőrizni.

Ha a demokraták többséget szereznek az alsóházban, a republikánus elnök már nem tudja akadálytalanul keresztülvinni törvényjavaslatait, vagyis "óvatosabb araszolásra kényszerül" a törvényhozással szemben – tette hozzá. 

11:00

Az orosz trollok sem pihentek

Ahogyan 2016-ban, úgy most is aktívak voltak a Facebookon az orosz trollok – tudatta a közösségi oldal kedd este. Alig pár órával a legtöbb szavazókörzet bezárása után közölték, hogy több mint 100 Facebook- és Instagram-fiókot zártak be azzal a gyanúval, hogy az Internet Research Agency által vannak működtetve.

"Ez egy időszerű emlékeztető arra, hogy a rossz szereplők nem adták fel – és hogy miért fontos, hogy együttműködjünk az amerikai kormánnyal és más techcégekkel" – fogalmazott Nathaniel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági vezetője.

10:00

A melegek kitartottak a demokraták mellett

Bár társadalmi arányuk kicsi, fontos, hogy az LMBTQ-közösség kitartott a félidős választásokon is a demokraták mellett. Az MSNBC jelentése szerint 1990 óta mérik, hogy a melegek többsége rájuk szavaz, ráadásul egyre nagyobb arányban: míg például 2012-ben 76 százalék voksolt a demokratákra és 22 a republikánusokra, a mostani alkalommal ez az arány 82 és 17 százalékos volt.

09:18

Alexandria Ocasio-Cortez: saját kertünkben kell takarítani

Azért indítottuk a kampányt, mert hiányzottak azok, akik tisztán fogalmaztak a morális kérdésekről – fogalmazott a new york-i demokrata párti Alexandria Ocasio-Cortez, aki a legfiatalabb képviselő lett a választások éjszakáján.

A demokratikus szocializmust hirdető Ocasio-Cortez, aki Bernie Sanders progresszív mozgalmában vált közismertté, azt mondta: emlékszik a júniusi pillanatra, amikor média támogatásának hiányában is sikerült szervezkedni és győzni az előválasztási folyamatban. Ha pedig meg akarják változtatni az országot, "nem át kell dobni egy követ a szomszéd házához, hanem saját kertünkben kell takarítani" - fogalmazott.

09:06

Trump egy másik választást követhetett végig

Az amerikai elnök Twitteren hatalmas győzelemről írt, és megköszönte mindenkinek (a támogatást). Bár a szenátus vélhetően marad a republikánusoké, a képviselőház minden előrejelzés szerint a demokraták vezetése alá kerül, amely Trump következő két évére nézve komoly változásokat idézhet majd elő.


 

09:03

Nancy Pelosi: elég a megosztottságból

Elég a megosztottságból - jelentette ki szerdára virradóra Nancy Pelosi, demokrata párti képviselő, aki egyúttal kétpárti együttműködést sürgetett az Egyesült Államok törvényhozásában. A kaliforniai Pelosi így fogalmazott: "holnap új nap köszönt Amerikára".

A politikus elszámoltathatóságot ígért, és hangsúlyozta a demokrata képviselők együttműködési készségét a republikánusokkal. Leszögezte: "mindannyiunknak elegünk van már a megosztottságból". Hozzátette, hogy pártja képviselői azon iparkodnak majd, hogy helyreálljon a fékek és ellensúlyok alkotmányban is rögzített rendszere.

 
08:41

Vannak, akik történelmet írtak

A keddi amerikai félidős választásokon voltak, akik történelmet írtak: először lesz képviselő egy szomáliai-amerikai nő, egy palesztinai gyökerű muszlim asszony, legfiatalabbként bekerült a szövetségi törvényhozásba egy 29 éves képviselőjelölt és először választottak homoszexualitását nyíltan vállaló politikust kormányzóvá. 

08:38

A képviselőház a demokratáké, a szenátus a republikánusoké

Előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a képviselőházban a Republikánus Párttól a kedden tartott amerikai félidős választásokon. A Republikánus Párt növelheti többségét a szenátusban. Összefoglalónkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?