Bíróság mondta ki, hogy diszkriminálták a vajdasági magyar diákokat az egyetemi felvételin

Diszkriminációt követett el a magyar felvételizőkkel szemben az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara, amikor arra kötelezte a magyar ajkú diákokat, hogy a magyar nyelvű felviteli vizsgát követően egy szerb nyelvtudást felmérő írásbeli és szóbeli vizsgán is részt vegyenek – állapította meg az újvidéki felsőbíróság a felperes Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) szerdai közlése szerint.

A VaMaDiSz 2015-ben azért indított pert a Jogtudományi Kar ellen, mert a korábbi gyakorlatot eltörölve, és a vonatkozó vajdasági tartományi rendeletet figyelmen kívül hagyva nem szervezte meg a nemzeti kisebbségek nyelvén a felvételi vizsgát.

A diákszövetség azt a pert is megnyerte, így az intézmény az idei évben már lehetővé tette a magyar (és más kisebbségi nyelveken történő) felvételizést, ám bevezetett egy addig nem létező nyelvtudásfelmérőt. A kar lépését a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke is elítélte, mert úgy vélte: ezáltal másodrangú állampolgároknak tekintik a magyar ajkú jelentkezőket.

Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke szerdai közleményében nagyon pozitív fejleménynek nevezte az első fokú ítéletet, és úgy fogalmazott: „jók a kilátásaink arra vonatkozóan, hogy a jövőben a hatályos tartományi rendelettel és a meglévő jogerős ítélettel összhangban ne csorbuljanak az itthon továbbtanulni vágyó diákjaink jogai”.

Az első fokú ítélettel a bírói testület egyben azt is megtiltotta, hogy a Jogtudományi Kar a jövőben megismételje ezt a diszkriminatív lépést.

Kimaradt?