Hondurasi menekültkaraván: nem akarnak Mexikóban maradni

A mexikói-guatemalai határon álló hídnál összetűzések voltak: a mexikói rendőrök megakadályozták, hogy több mint ezer hondurasi átlépje a határt.

Pihenőt tartott a dél-mexikói Oaxaca államban lévő Tapanatepecben az USA felé tartó több ezres menekültkaraván. Szombaton a Tapanapetecben lévő közép-amerikai menekültek szavazással utasították el Enrique Pena Nieto mexikói elnök javaslatát, és úgy döntöttek, folytatják útjukat Mexikóban, ahol áthaladási engedélyt akarnak kérni, hogy eljussanak az USA-ba.

A mexikói elnök javaslata szerint ideiglenes okmányokkal látnák el őket, és munkalehetőséget kapnának, gyerekeiket pedig bevonnák az oktatásba, ha hajlandók menedékkérelmüket Mexikóban benyújtani. Nieto terve mindössze első lépés lenne ügyük tartós rendezésére. Az Estas en Tu Casa programba az kerülhet be, aki Chiapas vagy Oaxaca déli állam területén tartózkodik. A mexikóiak szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják.

Vasárnap több száz menekült próbált meg áthatolni a guatemalai-mexikói határon Tecun Umannál. Mexikó nem engdte őket belépni, és emiatt összetűzés alakult ki. Egy 26 éves hondurasi férfit fejen talált egy gumilövedék és meghalt. A mexikói kormány tagadta, hogy halálát a rendőrök okozták volna. A szövetségi rendőrség nem visel fegyvert és nem használ gumilövedéket – mondta a belügyminiszter.

Alfonso Navarrete Prida szerint a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg, amikor a menekültek behatoltak Mexikóba.

Kapcsolódók

Kimaradt?