Holtan találták Berezovszkijt angliai házában

Holtan találták szombaton, az angliai Ascot közelében lévő birtokán Borisz Berezovszkij orosz nagyvállalkozót. A hírt a moszkvai bejelentés után, szombat este a Scotland Yard is megerősítette. A 67 éves üzletember halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket.

Berezovszkij 2000-ben emigrált Londonba, és kapcsolatban volt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori ügynökével, aki ugyancsak 2000-ben dezertált Londonba.bere

Litvinyenkót 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanúja miatt már 2002-ben kérte az orosz kormány. Nagy-Britannia azonban menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta Berezovszkij kiadatását.

Az orosz pénzember - aki több merényletkísérletet is túlélt - Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasa volt, és többször nyilvánosan, élesen bírálta Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő rendszerét, sőt nem egyszer nyílt felhívásokat intézett az orosz ellenzékhez Putyin - akár erőszakkal történő - eltávolítására.litv

A The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak 2007-ben azt mondta: Vlagyimir Putyin rendszerét csak erővel lehet megdönteni. Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek.

Ugyanabban az évben - Litvinyenko megölése után egy évvel - kerültek nyilvánosságra Londonban olyan értesülések, amelyek szerint moszkvai ügynökök Berezovszkijt is megpróbálták megölni Londonban. Maga az oligarcha annak idején, az ügyről beszámoló londoni sajtóértekezletén kijelentette: nem sokkal korábban a Scotland Yard figyelmeztette, hogy az életére akarnak törni, és "ha lehet", hagyja el az országot. Egy hétre távozott is, és csak akkor tért vissza, amikor a rendőrség közölte vele, hogy ezt biztonsággal megteheti.

Borisz Berezovszkij bocsánatot kért Vlagyimir Putyintól és haza akart térni - közölte szombaton Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a Rosszija 24 állami hírtelevízióval. A szóvivő az orosz mágnás halálhírére reagálva elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt Berezovszkij levélben fordult Putyinhoz, s a levélben elismerte, hogy nagyon sok hibát vétett és lehetőséget kért arra, hogy visszatérhessen Oroszországba.  Dmitrij Peszkov hozzátette, nem tudja, hogyan reagált az orosz államfő Borisz Berezovszkij halálhírére, de abban biztos, hogy "bármilyen is legyen valaki, halála pozitív érzéseket nem válthat ki belőlünk".

Berezovszkij szerint ugyanazok akarták őt is megölni, akik Litvinyenkót meggyilkolták. A pénzember kijelentette azt is, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök állt.

 A Scotland Yard - részletek nélkül - akkor mindebből annyit megerősített, hogy London belvárosában, a Berezovszkij elleni merényletterv kapcsán valóban őrizetbe vett egy illetőt, akit azonban két nappal később, vádemelés nélkül átadott a bevándorlási hatóságoknak.

Berezovszkij 2010-ben, Londonban kártérítési pert nyert az RTR orosz állami televízió ellen, amelynek egy 2007-es műsorában az hangzott el, hogy valójában ő volt a kitervelője Litvinyenko sugárzó anyaggal végrehajtott megölésének. A londoni felsőbíróság 150 ezer font kártérítésre ítélte az RTR televíziót, amely azonban a végzésről nem vett tudomást.RomanAmbramovich1

Berezovszkij nemrégiben szembekerült egy másik orosz oligarchával, Roman Abramoviccsal, szintén Londonban élő volt üzlettársával és barátjával, a Chelsea futballklub tulajdonosával, akitől hárommilliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt "politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért" kapta a cég létrehozása idején.

A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, sőt meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint 100 millió font perköltség megfizetésére is kötelezte. A BBC szombat este idézett forrásai szerint Berezovszkij a pervesztés óta depresszióval küszködött, amelyet egyre szorítóbb anyagi problémái is súlyosbítottak.

Kimaradt?