Felszólították a tagállamokat: tiltsák be a neonáci csoportokat

Az Európai Parlament állásfoglalásban arra is kérte az uniós tagországokat, hogy tiltsák be a nácizmust dicsőítő egyesületeteket, illetve kötelezte a nemzeti sportegyesületeket, hogy lépjenek fel a rasszizmus ellen.

Az Európai Parlament a neofasiszta és a neonáci csoportok betiltására szólította fel az Európai Unió tagállamait csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

A javaslat megszavazásakor felszólalt EP-képviselők szerint elsősorban a fekete európaiakat, az afrikai származásúakat, a zsidókat, a muszlimokat, a romákat, a nem uniós állampolgárokat, a szexuális kisebbségek tagjait és a fogyatékossággal élőket célzó erőszakos cselekedetek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy egyes tagállamokban büntetlenséget élveznek a szélsőjobboldali csoportok.

A képviselők a gyűlölettel összefüggő bűncselekmények kivizsgálását végző rendőri egységek felállítását is javasolták.

A képviselők aggasztónak találták, hogy egyes tagállamokban a politikai vezetők, pártok és bűnüldöző szervek, valamint a neofasiszták és neonácik összejátszásáról lehet hallani. Az EP ezért felszólította a tagállamokat, hogy egyértelműen ítéljék el és büntessék a politikusok és pártok gyűlölet-bűncselekményeit, gyűlöletbeszédét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?