Aggasztja az Európai Bizottságot a legfőbb ügyész leváltásának kezdeményezése

Aggodalomra ad okot a romániai legfőbb ügyész tisztségből való elmozdításának kezdeményezése - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az Európai Bizottság (EB) egyik sajtószóvivője.

A szóvivő emlékeztetett, az EB, más nemzetközi partnerekkel és tagállamokkal együtt, több ízben is hangsúlyozta, hogy a romániai igazságügyi rendszer függetlensége és a korrupció elleni fellépés hatékonysága alapvető fontosságú, most azonban a korrupcióellenes főügyész menesztése, majd a legfőbb ügyész elmozdításának kezdeményezése aggodalomra ad okot.

"A magas rangú ügyészekre vonatkozó stabil és független kinevezési, illetve leváltási procedúrák mindig kulcsfontosságú elemek voltak ajánlásainkban" - tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy az Európai Bizottság az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében november 13-án ismertetendő jelentésben részletezi majd a romániai helyzetet.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerda este bejelentette, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.  A Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi részlege november 13-án hallgatja meg Lazărt, majd 21-én elküldi az igazságügyi miniszternek véleményezését, az indoklással együtt.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a főügyész elmozdítását az igazságügyi miniszter kezdeményezi, a CSM konzultatív jellegű véleményezést bocsát ki, majd az államfő dönt a kérdésben. Klaus Johannis azonban nem utasíthatja vissza a miniszter javaslatát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?