Igazságügyi reform: Klaus Johannis nem enged az elvárásaiból

Intézményes együttműködne a kormánnyal Románia EU-elnökségének előkészítésében, de ez nem jelenti azt, hogy enged elvárásaiból az igazságszolgáltatási reform tekintetében - mondta kedden az Európai Parlament elnökével, Antonio Tajanival tartott közös sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő.

„Én is, és a jelek szerint a kormány is felkészült arra, hogy az elnökség sikere érdekében együtt dolgozzunk, együttműködjünk, de ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy csökkennek az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos elvárásaim. Erről a kérdésről Romániában továbbra is élénk vitát fogunk folytatni, de Románia elnöksége decens és sikeres lesz, és ebben az ügyben intézményi szinten együtt fogunk működni” - hangsúlyozta Johannis.

Az államfő ugyanakkor „rendkívül szokatlannak” nevezte, hogy az Európai Parlament egy hónappal az EU-elnökség átvétele határozatot fog elfogadni Romániáról. Kijelentette: az EP-nek joga vitázni a román jogállamiság helyzetéről, és - ha szükséges - határozatot megfogalmazni és szavazásra bocsátani.

„Ugyanakkor (...) roppant szokatlan, hogy az Európai Parlament határozatot bocsásson vitára, majd szavazásra egy olyan tagállammal kapcsolatban, amelyik egy hónap múlva átveszi az Európai Uniós Tanácsának elnöki tisztségét” - jelentette ki Johannis.

Az államfő úgy fogalmazott, Romániában „nagyon eleven” a demokrácia. Mint mondta, vita zajlik az országban az igazságszolgáltatással kapcsolatban, és ebben ő is egyértelműen állást foglalt. „De mindezt Romániában tettem. Nem akarom a romániai politikai vitákat itt részletezni” - nyomatékosította Johannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?