Kelemen Hunor Strasbourgban: fejlődő Erdélyt akarunk egy erős Európában

Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) egyik csúcsjelöltjével és Antonio López-Istúriz White EPP-főtitkárral találkozott Kelemen Hunor Strasbourgban. A szövetségi elnök a Minority SafePack kapcsán az európai őshonos nemzeti kisebbségek ügyéről, illetve a közelgő EP-választás erdélyi perspektívájáról számolt be az európai vezetőknek.

A Minority SafePack egy sikeres európai polgári kezdeményezés, hiszen több mint egy millió hiteles támogatót tud maga mögött, az őshonos kisebbségi közösségek erős szolidaritásáról szól. Európának foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel – fogalmazott a szövetségi elnök hétfőn Strasbourgban.

Az egyeztetést követően a szövetség elnöke rámutatott: az Európai Unió előnyei mellett azzal is tisztában kell lenni, ami nem megy jól, ami rossz irányba halad: egyre nagyobb a szakadék Nyugat és Kelet között, ez pedig nem vezet európai szolidaritáshoz. Az erdélyi magyarok érdeke egy fejlődő Erdély egy olyan erős Európában, amely a globális versenyben is helyt tud állni – szögezte le Kelemen Hunor. Ahogyan az elmúlt évtizedben hatalmas szerepet játszott az erdélyi közösség életében az Unió, úgy ezután is szükség lesz rá. A szövetség pedig abban érdekelt, hogy Románia semmiképpen ne kerüljön az EU vagy a NATO perifériájára – tette hozzá.  

Kelemen Hunor Manfred Weber figyelmét arra is felhívta, hogy Európában még mindig rendezetlen az őshonos kisebbségek helyzete. Az RMDSZ elnöke elmondta, olyan Európában hisz a szövetség, ahol ennek az ötvenmilliós közösségnek a kultúrája érték, és nem veszélyként tekintenek rá. Ezzel a kérdéssel foglalkozik majd a szövetség az európai parlamenti választási kampányban, de az Unió előnyeiről, a bürokrácia csökkentésének szükségességéről, és az elkövetkező esztendők kihívásairól is tájékoztatják majd a romániai magyar közösséget.

Vincze: szövetségeseket kell keresni

Vincze Loránt, a FUEN elnöke rámutatott: szövetségeseket kell keresni Európában az európai kisebbség ügyeinek támogatására. Az Európai Néppárt az elsők között válaszolt pozitívan az őshonos kisebbségi közösségek megkeresésére, ezért bíznak abban, hogy a kisebbségvédelem a következő hónapokban témává válik az Európai Unióban.

Manfred Weber a találkozón kifejtette: a polgárok felvetéseire őszinte választ és jó megoldásokat kell találni. Ebből a szempontból fontosnak nevezte a kisebbségi közösségeket foglalkoztató kérdéseket, amelyre a Néppártnak választ kell adnia.

A találkozót megelőzően az RMDSZ törekvéseiről, a román belpolitikai helyzetről, illetve az Európai Néppárt helsinki kongresszusának előkészületeiről tárgyalt a szövetség küldöttsége Antonio López-Istúriz White EPP-főtitkárral. Kelemen Hunor és Vincze Loránt azt kérte, hogy az őshonos kisebbségek ügye legyen egyik kiemelt témája az európai pártcsalád közelgő választási kampányának.

Az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök képviselte a találkozókon, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt FUEN-elnök kíséretében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?