Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját

Mégsem került sor kedd éjjel a szaúdi főkonzul rezidenciájának átkutatására, a szaúdi hatóságok ugyanis közölték, hogy nem tudnak csatlakozni a művelethez - közölte a török rendőrség.

Ahogy azt korábban megírtuk, a hatóságok a szaúdi főkonzulátus hétfő éjszakai átkutatása közben olyan nyomokat találtak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy Dzsamál Hasogdzsit a külképviselet épületében ölték meg. Akkor az NTV török hírtelevízió azt is közölte, hogy a főkonzulátus mellett a konzuli rezidenciát, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat is átnézik kedden a nyomozók.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az ügyészség kihallgatásra beidézheti a szaúdi főkonzulátus egy-két dolgozóját. Cavusoglu azonban azt is hangsúlyozta, hogy ha bármelyik szaúdi diplomata haza akar térni országába, megteheti, a török hatóságok nem korlátozzák. Így tett a szaúdi főkonzul is, aki még kedd délután elhagyta Törökországot.

Közben az amerikai elnök is megszólalt az üggyel kapcsolatban: Donald Trump bírálta a Szaúd-Arábia ellen világszerte megfogalmazott, és szerinte elsietett vádakat, és azokat a Brett Kavanaugh amerikai főbíró ellen felhozott korábbi vádakhoz hasonlította. Hangsúlyozta, hogy mind Szalmán bin Abdul-Aziz Al Szaúd király, mind Mohamed bin Szalmán koronaherceg határozottan cáfolta neki, hogy bármit is tudna arról, mi történt Dzsamál Hasogdzsival, miután belépett hazája isztambuli konzulátusára.

Szaúd-Arábiát okolni az újságíró eltűnéséért újabb példa a "bűnös, amíg nem bizonyította ártatlanságát" elvre - nyilatkozta Trump, aki korábban egyébként büntetéssel fenyegette Szaúd-Arábiát az üggyel kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?