Őrizetbe vették a himnuszt tiszteletlenül éneklő kínai vloggert

A 21 éves Jang Kaj-li október 7-én a Huya videómegosztón fején aganccsal és fülekkel díszített plüss-sapkában egy internetes zenei fesztivált népszerűsített, és hol énekelve, hol dudorászva, kezeivel vezénylő mozdulatokkal kísérte a kínai himnusz bevezető taktusait, nézőit pedig úgy köszöntötte: "Helló, jó estét, elvtársak!"

Komolytalan hangvételét néhány internetező is kifogásolta, a rendőrségi jelentés szerint pedig viselkedése "a nemzeti himnusz méltósága elleni sértés, mely az internetezőket is felháborította" - írja a South China Morning Post.

Egy tavaly bevezetett törvény szerint akár három évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik azokat, akik a himnuszt eltorzított, vagy tiszteletlen módon adják elő a nyilvánosság előtt.

A jogszabály aggodalmat kelt Hongkongban, ahol az elmúlt években futballszurkolók kifütyülték a kínai nemzeti himnuszt a meccsek előtt. Így tiltakoznak az ellen, hogy Peking egyre többször beavatkozik az egykori brit gyarmat ügyeibe. Sokan amiatt aggódnak, hogy akár véletlenül is megsérthetik a törvényt, mely azt is előírja, hogy a nemzeti himnuszt minden esetben tiszteletteljesen, állva kell végighallgatni.

A vloggernek a Weibon egymillió követője van. Két bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki, és ezekben leírta, hogy felhagy az adások készítésével, és elmélyül a hazafias tanulmányokban.

A Huya platform letiltotta Jang fiókját, és törölte az összes videóját. A TikTok, ahol Jangnak 44 millió követője volt, szintén törölte az összes videóját.

Kínában az elmúlt években óriási népszerűségre tettek szert az internetes élő közvetítések, és ezekből sok online híresség nőtt ki. Janghoz hasonlóan sokan fiatal nők, közvetítéseik a mindennapjaikról szólnak. Jangnak nem ez volt az első vitás ügye. Néhány hónappal ezelőtt a Kuaishou tiltotta le, mert 30 ezer jüant kért a rajongóitól, hogy felvegye őket ismerősei közé a WeChat-en.

Kapcsolódók

Kimaradt?