Katasztrófa sújtotta övezetté vált Florida a Michael hurrikán után

Florida nyugati partvidéke katasztrófa sújtotta övezetté vált a Michael hurrikán elvonulása után. A hurrikán trópusi viharrá szelídülve csütörtökön már Georgia államban pusztított. 

A CBS televízió csütörtöki tudósításában a floridai Panama City egyik lakója úgy fogalmazott: a város „úgy néz ki, mintha atombombát dobtak volna rá". A helyszíni tudósítások szerint Florida Mexikói-öböl menti partvidékét a hurrikán erős széllökései, az özönvízszerű eső és a tenger 5-6 méteresre korbácsolt hullámai teljesen letarolták. Házak állnak víz alatt, az utcákon másfél-kétméteres víz hömpölyög, tövestől kicsavart fák hevernek mindenütt. A hurrikán két halálos áldozatot követelt: mindkét esetben kidőlt fa sújtotta halálra az áldozatokat.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Rick Scott, Florida kormányzója ismételten arra szólította fel a vihar idején otthon maradt helybélieket, hogy ne lépjenek ki házaikból mindaddig, amíg erre nem kapnak jelzést a hatóságoktól. „Elképzelhetetlen a pusztítás. A Michael hurrikán mindörökre megváltoztatta az életet, kivált sok  olyan család számára, amely  mindenét elveszítette" fogalmazott a kormányzó. 

A nap folyamán   helyi idő szerint a délelőtti órákban 664 ezer floridai otthonban nem volt áramszolgáltatás. A már a helyszínen dolgozó segélymunkások szerint több városban egyelőre a víz és a sodródó törmelékek miatt járhatatlanok az utak, illetve az utcák, a hatóságok a fertőtlenítésre készülődnek. 

A legrosszabba helyzet Panama Cityben, ahol a hurrikán partot ért. A városban nem maradt egyetlen ép ház sem, jelentős károkat szenvedett a közelben lévő katonai támaszpont is, ahol például a repülőgépek egyik hangárjának tetejét elvitte a szélvihar. A légibázis parancsnoka egyébként a vihar előtt kötelező kiürítést rendelt el A közben trópusi viharrá csillapodott Michael Georgiában és Észak-Karolina déli vidékein söpör végig. 

A Miamiban lévő Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint várható, hogy a trópusi vihar ismét hurrikánná erősödik Észak-Karolinában, ahol egyébként még mindig tartanak a helyreállítási munkálatok a Florence hurrikán pusztításai után.

Kapcsolódók

Kimaradt?