„Halállista” miatt a magyar külügyi tárca bekérette az ukrán nagykövetet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután "minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája" - közölte a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.

Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel. Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában "halállistát" állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében - sorolta az államtitkár.

Elmondta: a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap "halállistáján", már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán - tette hozzá.

"Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak" - fogalmazott. Ugyanakkor - folytatta - az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív "deportálásához, kitoloncolásához" gyűjtenek támogatást. Aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna "katonai támaszpontot" hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak - fűzte hozzá.

Magyar Levente úgy vélekedett: mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján.

Ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus - hangoztatta.

"Vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában"

Ebben a helyzetben "felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit", akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában - mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva közölte: a nagykövet a felvetésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz.

A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja - ismertette Magyar Levente.

A minisztérium épületéből távozó Ljubov Nepopot a sajtó képviselői meg akarták kérdezni a kialakult helyzetről, de a nagykövet nem válaszolt kérdésekre.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?