Már készülődnek: Kim Dzsongun Moszkvába megy

Előkészületben van Kim Dzsong Un észak-koreai vezető oroszországi látogatása – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov szerint egyeztetés folyik a látogatás lehetséges időpontjáról, helyszínéről és formátumáról. Emlékeztetett rá, hogy Kimnek érvényes oroszországi meghívása van, s közölte, hogy a konkrét megállapodás esetén be fog számolni a részletekről.

Ezzel összefüggésben a Yonhap dél-koreai hírügynökség azt közölte, hogy vasárnap Vlagyivosztokban landolt az észak-koreai Air Koryo légitársaság egy Il-76 R-914 típusú teherszállító repülőgépe, ami Kim készülő vizitjének előjele lehet. A gép nem menetrend szerinti járat volt, és ugyanez a repülő szállította az észak-koreai vezető limuzinját Szingapúrba, ahol Kim Donald Trump amerikai elnökkel találkozott.

A Yonhap emellett felhívta a figyelmet, hogy Moszkvában tárgyal Coj Szon Hi észak-koreai külügyminiszter-helyettes – akivel az orosz diplomáciai tárca hétfői közleménye szerint sikerült megállapodni a koordináció megerősítéséről a regionális biztonság kérdésében -, és hogy az észak-koreai televízióban bemutattak egy dokumentumfilmet, amely az előző phenjani vezető, Kim Dzsong Il 2002-es, az orosz Távol-Keleten tett látogatásáról készült.

Kapcsolódók

Kimaradt?