Jóváhagyta a szenátus Trump vitatott jelöltjének legfelsőbb bírósági kinevezését

Jóváhagyta a helyi idő szerint szombat délutáni végszavazáson a washingtoni szenátus többsége Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának. Másfél órára rá az esküt is letette.

A republikánus többségű szenátusban a döntés nyílt szavazáson, 50:48 arányban született meg. Az 53 éves Kavanaugh hosszú és heves vitákkal teli meghallgatási folyamat után lett alkotmánybíró, a vitákat az váltotta ki, hogy egy kaliforniai pszichológus azt állította: 1982-ben egy diákbulin Kavanaugh szexuálisan zaklatta. Az eddigi washingtoni fellebbviteli bíró kinevezésével a legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki.

Brett Kavanaugh az Egyesült Államok 114. alkotmánybírája lett. Az új főbírót John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke eskette fel zárt körű ceremónia keretében. A szertartáson részt vett az az Anthony Kennedy alkotmánybíró is, akinek nyáron bejelentett visszavonulása miatt jelölte Donald Trump elnök az addig washingtoni fellebbviteli bíróként dolgozó Kavanaugh-t. Ez azt jelenti, hogy Brett Kavanaughkedden már részt vesz a legfelsőbb bíróságon folyamatban lévő ügyek tárgyalásán.

Donald Trump, útban egy választási nagygyűlésre Kansasbe, az elnöki különgépen közzétett Twitter-bejegyzésben gratulált az új főbírónak, és egyúttal bírálta a demokrata politikusokat a Kavanaugh elleni támadásaikért. A kíséretében lévő újságíróknak az amerikai elnök azt mondta: azért is döntött Kavanaugh jelölése mellett, mert a bíró tiszta múltú ember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?