Sógor Csaba: Románia ma képtelen a saját törvényeit betartani

Figyelhetné kritikusabban az EU a romániai jogállamiság érvényesülését és az igazságszolgáltatás működését – ezt mondta Sógor Csaba a Romániáról szóló európai parlamenti vitában. Az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel – és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) rendkívüli ülés keretében vitázott a romániai jogállamiság helyzetéről hétfő délután Strasbourgban, az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermanns jelenlétében.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a vitában elmondta: kétségtelen, hogy komoly lépéseket tett Románia a korrupcióellenes küzdelem terén, amelyet a jövőben is folytatni kell, de nem lehet csupán ebből a szempontból megítélni az országot. „Románia ma képtelen a saját törvényeit betartani. Vannak olyan jogszabályok, amelyek a gyakorlatban csupán szelektív jelleggel vagy diszkriminatívan érvényesülnek, de emellett születnek részlegesen törvénytelen döntések is” – hangsúlyozta az erdélyi képviselő, aki mindezeket több példával is alátámasztotta.

Felszólalásában elmondta: az ingatlan-visszaszolgáltatások az EU-s csatlakozást követően diszkriminatív jelleggel és akadályozottan működnek, erre a legjobb példa az Erdélyi Református Egyházhoz tartozó középiskola, a Székely Mikó Kollégium épületének visszaállamosítása. Sógor Csaba emlékeztetett arra is, a román oktatási törvény előírja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) egy magyar tagozat létrehozását, ennek ellenére az állam tíz éven keresztül engedte, hogy az egyetem vezetősége megszegje a törvényeket és akadályozza a különálló magyar tagozat megalapítását.

Az RMDSZ-es képviselő kiemelte, hasonlóképpen akadályozott a nemzeti kisebbségek szimbólumainak használata is, sőt, gyakran tapasztalható, hogy a bírósági eljárások során sérül az állampolgárok méltányos eljáráshoz való joga. „Ezek az esetek mind odavezetnek, hogy a polgárok elveszítik a jogállamiság érvényesülésébe vetett hitüket” – mondta az EP-képviselő.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?