Az Európai Bíróságon folytatódik a Lengyelország elleni uniós jogsértési eljárás

Az Európai Bíróságon folytatódik a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítása miatti uniós jogsértési eljárás.

Az Európai Bizottság még júliusban indította meg az eljárást, megfelelő válasz hiányában pedig augusztusban aktiválta a folyamat második szakaszát. A lengyel hatóságoknak egy hónapot adtak a szükséges intézkedések meghozatalára, de mivel ez nem történt meg, a bíróságon folytatódik az ügy.

A bizottság gyorsított eljárást kért, valamint arra is felkérte a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságot, hogy rendeljen el ideiglenes intézkedéseket a vitatott jogszabály előtti helyzet visszaállítására. Mina Andreeva bizottsági szóvivő hangsúlyozta, hogy a brüsszeli testület fenntartja korábbi véleményét, miszerint a szóban forgó törvény nem összeegyeztethető az uniós joggal, mivel aláássa a bírói kar függetlenségének, ezen belül pedig a bírák elmozdíthatatlanságának elvét.

A lengyel igazságügyi reform értelmében 65 évre csökkentik a legfelsőbb bíróság jelenlegi tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt a testület 72 tagja közül 27-en már elérték, akiknek egy része így nyugdíjba kényszerülhet, és a bírálók szerint ezzel az utolsó független bíróság is megszűnik az országban. Az érintett bírák ugyan kérhetik mandátumuk meghosszabbítását, erre vonatkozóan viszont nincsenek egyértelműen megállapított kritériumok, és a kérelem elutasítása esetén nincs mód bírósági felülvizsgálatra sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?